Witold Kepinski - 07 mei 2021

eXtractorONE vindt nieuwe participant in Eindhoven

eXtractorONE vindt nieuwe participant in Eindhoven image

Na een succesvolle samenwerking van twee jaar neemt Abe de Graaf, directeur van VANL (Vervoerapplicaties Nederland BV), nu ook voor 50% aandeel in de tech start-up eXtractorONE. De start-up maakt het bedrijven makkelijk om externe data op te slaan in een database, zonder dat er geprogrammeerd hoeft te worden. De software wordt gekoppeld aan zogenaamde API’s en web services. In de week dat de akte is ondertekend zijn er ook bij EW Facility Services, een klant van eXtractorONE, televisieopnames gemaakt over de toegevoegde waarde van de software.

Voor deze schoonmaakorganisatie is het verzamelen en kunnen vertalen van data essentieel. Via sensoren brengt zij bijvoorbeeld de bezettingsdynamiek van locaties in kaart, via klanttevredenheidszuilen meet zij gast- en medewerkersbehoeftes en via een app voert zij kwaliteitsmetingen uit. eXtractorONE zorgt er vervolgens voor dat deze data snel en juist verzameld wordt, zodat het aan elkaar kan worden gekoppeld en er waardevolle inzichten ontstaan om de dienstverlening te optimaliseren.

De Graaf legt uit: “We waren voor VANL al een tijd op zoek naar een tool waarmee we efficiënt en betrouwbaar data van het internet in onze database kunnen laden. Als het morgen gaat sneeuwen, wil je kunnen voorspellen wat de invloed daarvan op het openbaar vervoer is. Dan kan de centrale verkeersleiding van een openbaar vervoerbedrijf proactief gerichte maatregelen nemen. We geloven in de potentie van eXtractorONE en willen het bedrijf met onze investering helpen door te groeien.”

Marc Tybout, oprichter en mede-eigenaar van eXtractorONE, is erg enthousiast over de samenwerking met De Graaf. "VANL is twee jaar geleden klant geworden van eXtractorONE en er was direct een klik. Zowel op persoonlijk vlak als zakelijk; zij snappen precies waarom de tool zo nuttig is. In een handomdraai voegt VANL context data toe aan rijtijden en reisbewegingen binnen het openbaar vervoer. Zij boren databronnen aan waar ik nog nooit van gehoord had. Met de kennis en passie van Abe verwacht ik veel synergievoordelen te behalen".

Beiden zien dat er steeds meer behoefte is aan context data. Tybout: "Data is eigenlijk helemaal niet het nieuwe goud, het is meer ruwe olie die nog bewerkt moet worden. Of zie het als legoblokjes; er moet nog gebouwd worden. Data moet vervolgens ook geïnterpreteerd worden; afhankelijk van welk licht je erop schijnt, wordt het andere informatie. Dit interpreteren doe je weer met andere data".