Simon Marchand van Nuance: Wachtwoorden zijn verouderd beveiligingsmiddel

06-05-2021
Deel dit artikel:

Simon Marchand van Nuance: Wachtwoorden zijn verouderd beveiligingsmiddel

World Password Day is een waarschuwing voor ons allemaal: wachtwoorden zijn een verouderd beveiligingsmiddel. Miljoenen wachtwoorden worden tegenwoordig verkocht op het dark web voor gebruik in fraude, wat consumenten klauwen met geld kost. Daarnaast is de gebruikerservaring achterhaald: sommige ongelukkige consumenten zijn zelfs enorme bedragen kwijtgeraakt, puur omdat ze het wachtwoord van hun crypto wallet zijn vergeten.

Recent onderzoek van Nuance onder Nederlandse consumenten* bevestigt de nadelen van wachtwoorden. Uit het onderzoek blijkt dat bijna een op de vijf (19%) respondenten vertrouwt op dezelfde twee of drie verschillende wachtwoorden of vergelijkbare variaties daarvan. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op fraude. Uit dezelfde enquête bleek dat slachtoffers van fraude in de afgelopen 12 maanden gemiddeld meer dan €3100,- hebben verloren. Bovendien is de gebruiksvriendelijkheid van wachtwoorden niet bepaald optimaal: 65% van de respondenten is geneigd hun wachtwoorden te vergeten, en bijna 1 op de 4 (24%) moet ze ten minste elke maand opnieuw instellen.

Het is dan ook hoog tijd dat wachtwoorden geschiedenis worden. Ondernemingen moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen, door de beveiliging van hun klanten te versterken met modernere oplossingen, zoals biometrie, die effectievere bescherming én een betere gebruikerservaring bieden. Biometrie identificeert personen onmiddellijk op basis van hun unieke kenmerken, waardoor het niet langer nodig is PIN-codes, wachtwoorden en andere kennisgebaseerde inloggegevens te onthouden die gemakkelijk kunnen worden misbruikt voor fraude. Uiteindelijk zorgt een wereld zonder wachtwoorden voor gemoedsrust en veiligheid voor de eindgebruiker.

Door: Simon Marchand, Chief Fraud Prevention Officer bij Nuance Communications

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security