VMware: innoveer door cloud als operatingmodel te zien

Een verplichte keuze tussen centraal of decentraal beperkt innovatie

Boudewijn Aelbers, VMware
03-05-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

VMware: innoveer door cloud als operatingmodel te zien

De cloud is een operating model, geen technologie. Veel organisaties beperken zich echter in hun business-innovatie door uit te gaan van de verkeerde perceptie van cloud. Het maakt niet meer uit waar een toepassing of systeem staat en hoe het is aangestuurd, meent Boudewijn Aelbers van VMware. “We leven in de edge economy, met een nieuwe balans tussen centrale en gedistribueerde IT.” De technologie is er al om de cloud als operating model te gebruiken voor je IT. VMware wil samen met het kanaal organisaties helpen om met platforms zoals VMware Cloud ook de mentale switch te maken.

VMware heeft eind maart VMware Cloud geïntroduceerd. Een gedistribueerd multi-cloudplatform waarmee organisaties applicatiemodernisering kunnen versnellen in het datacenter, aan de edge en in elke cloud. Met VMware Cloud kunnen ontwikkelaars op elke cloud bouwen en implementeren en zo hun productiviteit verbeteren. VMware Cloud laat IT-afdelingen infrastructuur en operations moderniseren tegen lagere kosten en met minder risico’s. Het platform moet organisaties een meer geïntegreerde ervaring geven van wat er met de cloud mogelijk is. Het portfolio omvat:

VMware Cloud Universal – een flexibel abonnement dat de aankoop en consumptie van VMware multi-cloudinfrastructuur en beheerservices vereenvoudigt.

VMware Cloud Console – één monitoring- en beheeromgeving voor VMware Cloud-infrastructuur, ongeacht waar die draait.

VMware App Navigator –voor het beoordelen en prioriteren van app transformatie-initiatieven binnen het totale applicatielandschap, gebaseerd op de waarde van elke applicatie.

Wat is de cloud?

Nu, meer dan ooit, is perceptiemanagement een belangrijk onderdeel van het aanbieden van cloudgebaseerde IT, meent Boudewijn Aelbers, Director Presales Benelux bij VMware. “Wat is de cloud eigenlijk, wat kun je met cloudgebaseerde computing, systemen en toepassingen? Een bekende kreet die ik onderschrijf is: de cloud is gewoon de server van een ander. Het gaat niet om zaken zoals rekenkracht of locatie, maar om hoe je IT aanstuurt en beheert.”

Een voorbeeld is online supermarkt Picnic, dat zich een cloud-only-organisatie noemt. Maar Picnic gebruikt ook lokale IT. Dat voorkomt dat de aansturing van warehouse management en order picking systemen lijdt onder latency door de grote afstand van de centrale cloud-infrastructuur. In reactie op de vraag van een journalist hoe Picnic zich dan cloud-only kan noemen, zei de CIO van Picnic: ‘De cloud is een operationeel model. Het maakt niet uit waar de rekencapaciteit staat. Met VMware-oplossingen kunnen zij die lokale IT als cloud-componenten aansturen.’

“Ik vind dat het ultieme voorbeeld van het doel van IT”, stelt Aelbers. “VMware heeft altijd tot doel gehad om werknemers en primaire bedrijfsprocessen zo goed mogelijk met IT te bedienen, of dat nou vanuit een centrale omgeving is of decentraal.”

Derde golf IT- revolutie

We zitten in de derde golf van de IT-revolutie, schetst Aelbers. Elke golf laat een beweging zien van centraal naar decentraal. Eerst werkten we centraal met mainframes, tot technologie het mogelijk maakte om dichterbij mensen te zitten en hen een rijkere gebruikerservaring te geven. Met de groei van publieke netwerkcapaciteit kon die ervaring ook vanuit centrale omgevingen geboden worden.

Inmiddels zijn er zoveel lokale toepassingen – IoT, Industry 4.0 – dat het weer nodig wordt om lokale rekencapaciteit in te bouwen – edge computing.

Aelbers: “Je zou, gezien eerdere golfbewegingen, verwachten dat we straks terugkeren van gedistribueerd naar centraal. Volgens mij gaat dat niet gebeuren. We leven in de edge economy, met een nieuwe balans tussen centrale en gedistribueerde IT. Met als doel bedrijfsdoelen te helpen realiseren en om werknemers een zo goed mogelijke ervaring te geven.”

Ook hier een voorbeeld: in 2019 werden er in de VS zo’n 10 miljoen slimme auto’s verkocht met elk zo’n 100 sensoren. Dat zijn alleen al één miljard sensoren. Die sensoren vind je overal terug. De processen hieromheen - zoals dataverwerking - kun je niet alleen met traditionele IT realiseren: óf centraal beheerd óf gedistribueerd. Het vergt een flexibele aanpak, met de cloud als overkoepelende operationele model is.

Die flexibiliteit is er in veel bedrijven echter nog niet. “Toen ik begon in de IT, hadden we een Unix-team, een database team en een netwerk-team”, herinnert Aelbers zich. “Ieder deed zijn ding en dat ging prima. Dit is binnen veel bedrijven doorgegroeid naar enerzijds een cloud computing competence center, anderzijds een infrastructuur-team.”

Business units van een organisatie moeten afwegen bij welk loket ze aankloppen om een nieuwe business-applicatie te kunnen gebruiken, ziet Aelbers: “Het cloud competence center zegt dan: wij doen alles in de cloud en gebruiken een hyperscaler. Wil je lokale capaciteit of applicaties, dan klop je maar aan bij het infrastructuur-team.”

Applicaties werken tegenwoordig echter een beetje zoals Lady en de Vagebond. Die beginnen aan het uiteinde van een spaghettisliert, maar uiteindelijk komen ze bij elkaar uit. Zo ook een applicatie. Soms heeft die centrale capaciteit nodig, soms moet hij decentraal draaien.

“Als ik een nieuwe applicatie wil bouwen voor bijvoorbeeld een klantregistratiesysteem, zal het cloud competence team dat in een hyperscaler willen plaatsen. Maar misschien is het voor latency-doelen beter dat die applicatie dicht bij het klantregistratiesysteem opereert. Alleen word ik dan weer naar het infrastructuurteam verwezen en moet het on premise draaien. De loketten beperken zo innovatie.”

Andere mindset

In theorie is dit te voorkomen door uit te gaan van de cloud als operating model. Dat vergt een andere mindset in organisaties, maar volgens Aelbers heeft de coronapandemie getoond dat dit in korte tijd mogelijk is.

“Pre-pandemie was de technologie al beschikbaar om gedistribueerd, veilig en met goede prestaties thuis te werken. Toch bleven we massaal naar kantoor gaan om redenen die niets met de technologie te maken hadden. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat we die technologie massaal gingen adopteren en onze primaire werkprocessen veranderden. Nu kunnen we veel meer op waarde schatten dat we de beste optie kunnen kiezen al naar gelang dat voor werk, communicatie, collaboration het beste is. Een videovergadering, een telefoongesprek, e-mailen of een face to face ontmoeting.”

Diezelfde transformatie zie je volgens Aelbers beginnen bij hoe organisaties en mensen de cloud inzetten. “Een agile team dat wil innoveren, moet niet meer voor een keuze gesteld worden waar ze de applicatie willen laten landen. Cloud dient als operating model, ongeacht waar een applicatie in de praktijk draait.”

Technologie losweken van inzet

VMware Cloud sluit hierbij aan. Technologie wordt losgeweekt van de inzet - centraal of decentraal. Het gaat om wat de business-kant nodig heeft: alles centraal, decentrale toepassingen die centraal gemanaged worden, of een focus op decentraal en edge. Die keuzemogelijkheden stellen je in staat om edge computing toe te passen voor de lage latency, maar aangestuurd als een centrale cloudapplicatie. Toepassingen kunnen dan puur op functionaliteit ontwikkeld worden, wat innovatie versnelt.

Het onderdeel Cloud Universal stoelt op de transporteerbaarheid van toepassingen. Het ontwikkelen van een toepassing moet niet meer beperkt worden door het loket waar je moet aankloppen. Aelbers: “Dit is een logische volgende stap in de cloudevolutie. Wij en onze kanaalpartners kunnen organisaties hiermee helpen, zodat zij kunnen innoveren op basis van behoefte en functionaliteit, niet op basis van of iets centraal of decentraal moet worden gebruikt. Alles draait op dezelfde VMware-laag, ongeacht waar het staat.”

Meenemen op innovatiereis

App Navigator biedt een procesaanpak die organisaties meeneemt op een innovatiereis. “Je implementeert innovatie niet door een campagne op te zetten en posters op de muur te hangen, Innovatie introduceer je door mensen bij elkaar te halen die dit willen en kunnen, die tijd en moeite in vernieuwing en verandering willen steken. Door eerst op kleinere schaal te laten zien dat innovatie kan slagen, vergroot je het aantal welwillenden.”

Zo werkt het ook binnen de IT, stelt Aelbers. “Met de App navigator neem je welwillenden mee die binnen een aantal maanden een applicatie vernieuwen om te tonen hoe dit via een cloud operating model werkt: ‘kijk, het kan allebei’. Niet alleen bij een hyperscaler, niet alleen aan de rand van je netwerk, niet alleen op locatie. Dat is een beperkende overtuiging die je moet weghalen, zodat je het juiste antwoord kan geven op business behoeften, ook als de vraag er nog niet is.”

Samen met kanaalpartners

VMware gaat VMware Cloud de komende tijd met kanaalpartners uitrollen, stelt Aelbers tot besluit. “Al onze klanten en partners zijn samen op deze digitale reis en staan op een bepaalde trede van de innovatieladder. Wij bieden de tools en de kennis om klanten naar de volgende trede op de innovatieladder te brengen: van software defined naar cloud foundation naar multicloud-strategie: Maar we hebben het kanaal keihard nodig om onze klanten daarin te helpen.”

Auteur: Martijn Kreting

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud