Bol.com belazerd door oplichters die zich voordeden als Brabantia medewerker

Bol.com belazerd door oplichters die zich voordeden als Brabantia medewerker

Bol.com belazerd door oplichters die zich voordeden als Brabantia medewerker

02-05-2021 | door: Redactie

Bol.com belazerd door oplichters die zich voordeden als Brabantia medewerker

Bol.com heeft vanaf 5 december 2019 tot in januari 2020 een bedrag 751.493,09 euro voor leverancier Brabantia overgemaakt naar een Spaanse bankrekening die is opgezet door oplichters. De oplichters wisten daarvoor de mailbox van een medewerkster van de boekhoudafdeling van Brabantia Netherlands te hacken. Bol.com vond dat Brabantia de kosten moet dragen maar dat wijst de rechtbank af.

Brabantia Netherlands is een fabrikant van huishoudelijke producten. Bol.com is een webwinkel. Brabantia Netherlands verkoopt met regelmaat producten aan Bol.com. Ook in december 2019 en januari 2020 heeft Brabantia Netherlands huishoudelijke producten verkocht en geleverd aan Bol.com. De tussen partijen overeengekomen betalingstermijn is 30 dagen.

Spaanse bankrekening

Vanuit het e-mailadres van de Brabantia medewerkster werd op 25 november 2019 een e-mail aan ‘[email protected]’ gestuurd met onder meer de volgende inhoud: ‘Bijgevoegd vindt u onze nieuwe betalingsroute zoals opgedragen door het management, doe het nodige voor de volgende betaling. Alvast bedankt!’ De begeleidende brief bevat kort gezegd een verzoek om betalingen voortaan niet meer over te maken aan de bij Bol.com bekende bankrekening van Brabantia Netherlands maar aan een Spaanse bankrekening die ten name van ‘Brabantia International B.V.’ zou staan. Bol.com heeft toen het bedrag gestort op de Spaanse bankrekening van de oplichters die in gebrekkig Nederlands emails stuurden naar de Nederlandse e-commerce gigant.

Brabantia Netherlands heeft medio januari navraag gedaan bij Bol.com over het uitblijven van betalingen. Rond 22 januari 2020 hebben partijen vervolgens gezamenlijk geconstateerd dat zij slachtoffer zijn geworden van fraude.

Proceskosten

De rechtbank veroordeelt Bol.com om aan Brabantia Netherlands alsnog een bedrag van 745.624 euro te betalen te vermeerderen met de wettelijke rente. Verder veroordeelt de rechtbank Bol.com om aan Brabantia Netherlands een bedrag van 5.503,12 euro (buitengerechtelijke kosten) te betalen, te vermeerderen met de wettelijke rente. Tot slot veroordeelt de rechtbank Bol.com in de proceskosten, aan de zijde van Brabantia Netherlands tot op heden begroot op 10.646,99 euro.

Lees meer op rechtspraak.nl

Terug naar nieuws overzicht