Red Hat vernieuwt Red Hat Enterprise Linux

03-05-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Red Hat vernieuwt Red Hat Enterprise Linux

Red Hat, leverancier van open source oplossingen, introduceert nieuwe mogelijkheden en verbeteringen voor Red Hat Enterprise Linux. Red Hat Enterprise Linux 8.4 wordt de komende weken algemeen beschikbaar. De nieuwe versie maakt het platform geschikter als een lichtgewicht, productieklaar besturingssysteem voor edge-implementaties. Ook voegt het nieuwe Linux-container-, implementatie- en beheermogelijkheden toe, aangepast naar de behoeften van edge computing.

Volgens "The State of Enterprise Open Source" van Red Hat verwacht 72 procent van de ondervraagde IT-leiders dat open source in de komende twee jaar de adoptie van edge computing zal stimuleren. De "2021 State of the Edge" van de Linux Foundation voorspelt dat Internet of Things (IoT) of edge-gerelateerde apparaten tegen 2025 ruwweg 90 zettabytes aan data zullen produceren. Voor Red Hat geeft dit aan dat het belang van edge computing als onderdeel van de open hybride cloud de komende jaren alleen maar zal toenemen, waardoor voorbereidingen op de uitdagingen van edge computing een cruciale behoefte zijn voor CIO's en IT-leiders.

Red Hat Enterprise Linux wordt gebruikt door Fortune 500-industrieën wereldwijd, variërend van wereldwijde financiële instellingen en gezondheidszorgsystemen tot grote productiebedrijven en overheidsinstellingen. Het platform combineert de grotere consistentie en controle van hybride cloudomgevingen met de mogelijkheid om open innovatie geleidelijk of in één keer in te voeren. Dit geeft meer vertrouwen dat implementaties veiliger en betrouwbaarder zijn. Met de toegevoegde mogelijkheden van Red Hat Enterprise Linux 8.4 breidt Red Hat deze functionaliteit uit naar edge-implementaties.

Introductie van Red Hat Edge

Red Hat Enterprise Linux is de gevestigde basis voor het Red Hat Edge-initiatief, dat de mogelijkheden van Red Hat's open hybride cloudportfolio uitbreidt naar de edge in uiteenlopende sectoren. Deze sectoren variëren van telecommunicatie en transport tot slimme auto's en bedrijfsapparaten. Alle open technologieën van Red Hat vormen samen een edge-ready technologie stack, waaronder Red Hat Enterprise Linux. De stack bevat echter ook:

  • Red Hat OpenShift, dat ondersteuning biedt voor 3-node clusters en remote worker nodes. Dit maakt het mogelijk om het enterprise Kubernetes-platform van de industrie in te zetten op locaties met beperkte ruimte of resources.
  • Red Hat Advanced Cluster Management for Kubernetes, dat nu ook Kubernetes-beheermogelijkheden biedt in de open hybride cloud. Het breidt gecentraliseerde IT-controle uit van het datacenter tot aan de verste randen van het netwerk.
  • Red Hat Ansible Automation Platform helpt bij het automatiseren van de workflows voor het onderhoud van softwarestacks op edge devices.
  • Red Hat Integration ondersteunt bij het verbinden van applicaties en data tussen edge-implementaties en de open hybride cloud.
  • Red Hat Data Services helpt om data op te slaan, te analyseren en te distribueren over de edge en datacenters.

Enterprise Linux-containers voor edge-toepassingen

Edge-implementaties leunen vaak zwaar op Linux-containers om het bouwen, implementeren en onderhouden van workloads op verschillende locaties te vereenvoudigen. Red Hat Enterprise Linux 8.4 helpt om standaardisatie en controle over deze images te behouden, te beginnen met updates voor Podman, de op open standaarden gebaseerde container-engine van Red Hat Enterprise Linux. Podman maakt het beheer van containers in de open hybride cloud vanuit één centraal punt mogelijk, of deze nu in het datacenter draaien of op een externe edge-locatie. Podman biedt ook de mogelijkheid om containers automatisch te updaten, wat het eenvoudiger maakt om container-workloads aan de edge goed en veiliger te laten draaien.

Red Hat Enterprise Linux 8.4 voegt ook nieuwe functionaliteit toe aan Image Builder, een tool die op maat gemaakte en implementeerbare images van het besturingssysteem maakt voor diverse toepassingen. Voor edge computing-workloads ondersteunt Image Builder nu de creatie van installatiemedia op maat voor bare metal, wat IT-teams helpt om een gemeenschappelijke basis te behouden, ook met losgekoppelde edge-omgevingen.

De Red Hat Universal Base Image (UBI), Red Hat Enterprise Linux userpace content die in containers kan draaien, is in de nieuwste release ook vernieuwd. UBI zorgt ervoor dat containers dezelfde productiekwaliteiten van Red Hat Enterprise Linux behouden zoals verbeterde beveiliging en efficiëntie, maar dan op applicatieniveau. Voor edge computing is UBI nu beschikbaar in een lichtgewicht (micro) image. Dit maakt het geschikt voor het bouwen van herdistribueerbare, cloud-native applicaties die gestandaardiseerd zijn op een enterprise-grade Linux-fundament zonder de overhead van een volledige kernel-deployment.

Red Hat Enterprise Linux in de open hybride cloud

Red Hat Enterprise Linux 8.4 is meer dan alleen een fundament voor edge. De nieuwste versie van het enterprise Linux-platform voegt bovendien nieuwe mogelijkheden toe om organisaties te helpen bij het bouwen, implementeren en onderhouden van hybride cloudstrategieën, van het datacenter tot de cloud. Andere belangrijke kenmerken zijn:

  • Grotere flexibiliteit voor cloud-gebaseerde applicaties met een meer holistische kijk op de inzet van abonnementen en rapportage via Red Hat Insights Subscriptions, evenals bredere ondersteuning voor Red Hat Cloud Access.
  • Vereenvoudigde en geautomatiseerde systeemconfiguratie en -beheer via de Tracer utility en Red Hat Enterprise Linux Web Console updates. Deze bieden intelligente begeleiding rond systeempatches en -updates om downtime als gevolg van service herstarts of systeem reboots te helpen voorkomen.
  • Uitgebreide beveiligingsmogelijkheden die zijn ontworpen om te helpen voldoen aan de behoeften van IT-organisaties op hybride cloud-schaal. Een Red Hat Enterprise Linux System Role zorgt voor voor Crypto Policies en Network-Bound Disk Encryption (NBDE). Deze wordt geleverd als een container voor gedistribueerde omgevingen.

Red Hat Enterprise Linux 8.4 maakt ook gebruik van nieuwe toevoegingen aan Red Hat Insights, Red Hat's proactieve beheeroplossing voor IT-beveiliging, systeemanalyse en het beheer van Red Hat Enterprise Linux-systemen. Red Hat Insights is standaard beschikbaar bij alle actieve Red Hat Enterprise Linux, Red Hat OpenShift, en Red Hat Automation Platform abonnementen.

Stefanie Chiras, senior vice president en general manager, Red Hat Enterprise Linux Business Unit, Red Hat: "De open hybride cloud beperkt zich niet tot een enterprise datacenter of public cloud-omgevingen; het omvat remote servers, geavanceerde machines en andere apparaten in de verste uithoeken van het bedrijfsnetwerk. De ongelijksoortige aard van deze omgevingen maakt dat consistentie cruciaal is voor succes. Red Hat Enterprise Linux, dat de basis is van het Red Hat Edge-initiatief, biedt een consistent, edge-native en intelligent platform dat kan voldoen aan de dynamische eisen van de hybride cloud, van bare-metal servers naar de cloud en naar de edge."

Beschikbaarheid

Red Hat Enterprise Linux 8.4 is volgens planning in de komende weken algemeen beschikbaar via het Red Hat klantenportaal.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud