Endeit Capital investeert miljoenen in Europese tech scale-ups

29-04-2021 | door: Witold Kepinski

Endeit Capital investeert miljoenen in Europese tech scale-ups

De Nederlands-Duitse groeikapitaalonderneming Endeit Capital, een Euroepse tech scale-up investeerder, zal de komende jaren 250 miljoen euro investeren in Europa's 'digitale soevereinitei'. Het bedrijf heeft dit bedrag binnen recordtijd opgehaald voor zijn derde en grootste investeringsfonds Endeit Capital III , dat met succes is afgesloten. Met het fonds wil Endeit Europese scale-up bedrijven ondersteunen die producten en diensten ontwikkelen die leiden tot een versnelde digitale transformatie van de Europese samenleving en economie en zelfs de digitale volwassenheid van Europa.

Endeit Capital stimuleert internet scale-ups sinds 2006 en bouwt en laat wereldwijd veerkrachtige bedrijven groeien. Tot op heden had het bedrijf meer dan 250 miljoen euro opgehaald en geïnvesteerd via de eerste twee fondsen en nu verdubbelt het de opgehaalde investeringen met de kwart miljard euro van zijn nieuwe Endeit Capital III-fonds. Endeit heeft de afgelopen vijftien jaar succesvol geïnvesteerd in vijfendertig bedrijven, in de Benelux, DACH-regio en Scandinavië. Het nieuwe fonds wordt gelanceerd tegen een gebrek aan durfkapitaal in een latere fase in Europa. Hoewel het Europese startkapitaal ondanks de pandemie in 2020 een recordhoogte had gekend, heeft het Europese ecosysteem historisch gezien een lagere aanvoer van kapitaal in de late fase dan andere ecosystemen

Endeit Capital III wordt ondersteund door een uitgebreide mix van ondernemers, family offices, institutionele investeerders en de partners van Endeit zelf. “Deze financieringsronde van Fonds III is een enorm succes geweest, waarbij we het fonds ondanks corona in korte tijd in zijn 'First & Final close' konden oprichten. Het is de moeite waard om te zien dat tien ondernemers waarin Endeit eerder had geïnvesteerd, nu zelf investeerders zijn in dit derde fonds ”, zo meldt oprichter en managing partner Hubert Deitmers.

Deze investeerders onderschrijven het centrale idee achter Endeit Capital III, namelijk het ondersteunen van die internetbedrijven in Europa die helpen bij het bevorderen en ontwikkelen van het innovatiepotentieel en de digitale volwassenheid van Europa, tegenover wereldwijde supermachten zoals de VS en China. Deitmers: “Naast ons vertrouwde netwerk van partners, kunnen we een wezenlijke bijdrage leveren. Nu er fundamentele technologische verschuivingen plaatsvinden, is een geest van vindingrijkheid en doelgerichtheid vereist - we ondersteunen die internetondernemers die de verandering kunnen stimuleren om Europa competitiever te maken en die de ambitie hebben om wereldmarktleiders te worden ”.

Deitmers voegt toe: “De volgende generatie Europese internetbedrijven zal worden versneld door kerntechnologieën, zoals machine learning, AI en quantum computing. Dit zijn de technologieën die de wereld fundamenteel zullen veranderen. We zijn er diep van overtuigd dat we deze kennis binnen Europa moeten ontwikkelen en willen ervoor zorgen dat Europese bedrijven die deze technologieën ontwikkelen, de juiste omgeving vinden op hun thuismarkten, in plaats van buiten Europa. Er zit een enorm potentieel in het opbouwen van Europese winnaars die wereldwijd opschalen en een enorm aandeel van de respectieve markt innemen. We zijn al eerder wereldmarktleiders uit Europa gegroeid. Om deze digitale volwassenheid te bevorderen, zien en zoeken we de mogelijkheid om geweldige teams in Europa te financieren en te laten groeien die wereldmarktleiders bouwen op basis van deze kerntechnologieën ”.

Lees meer details op de website van Endeit Capital.

 

Terug naar nieuws overzicht