Gartner: Vraag naar technologie voor hyperautomatisering stijgt tot 2022

29-04-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Vraag naar technologie voor hyperautomatisering stijgt tot 2022

De markt voor hyperautomatiseringstechnologie is in 2022 naar schatting 596,6 miljard dollar waard. De markt was vorige jaar nog goed voor 481,6 miljard dollar omzet, iets wat dit jaar naar verwachting stijgt tot 532,4 miljard dollar.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "Hyperautomatisering is verschoven van een optie naar een voorwaarden om te overleven", licht Fabrizio Biscotti, research vice president bij Gartner, toe. "Organisaties vereisen meer automatisering van IT en bedrijfsprocessen nu zijn gedwongen worden tot het versnellen van digitale transformatieplannen in een post-COVID-19 digital-first wereld."

Processen zoveel mogelijk automatiseren

Hyperautomatisering is een aanpak die bedrijven in staat stelt tot het snel identificeren en automatiseren van zoveel mogelijk processen met behulp van technologie. Denk hierbij aan robotic process automation (RPA), low-code applicatieplatforms (LCAP), artificial intelligence (AI) en virtuele assistanten.

Dergelijke tools worden ook wel procesagnostische software genoemd, wat betekent dat zij in iedere organisaties kunnen worden gebruikt voor uiteenlopende IT- en business use cases. Procesagnostische software wordt een van de belangrijkste enablers van hyperautomatisering, verwacht Gartner. De markt toont naar verwachting tot 2022 dubbelcijferige groeicijfers. Andere sotware die wordt gebruikt voor het automatiseren van specifieke taken draagt eveneens bij aan de groei van de markt. Denk hierbij aan Enterprise Resource Planning (ERP)-, supply chain- en Customer Relationship Management (CRM)-systemen.

gartner-hyperautomatisering-04-2021.png

Aan elkaar gekoppelde technologieën

Gartner voorspelt dat tot 2024 de vraag naar hyperautomatisering organisaties ertoe beweegt tot het omarmen van tenminste drie van de twintig beschikbare procesagnostische soorten software die hyperautomatisering mogelijk maken. "Organisaties verschuiven van een los aan elkaar gekoppelde reeks automatiseringstechnologieën naar een meer verbonden automatiseringsstrategie", aldus Cathy Tornbohm, distinguished research vice president bij Gartner. "In reactie hierop ontwikkelen vendoren geïntegreerde aanbiedingen die technologieën zoals RPA, LCAP en business process management in één tool combineren."

De snelst groeiende categorie van de markt omvat tools die inzicht geven in bedrijfsactiviteiten, de verwerking van content automatiseren en beheren, werk orkestreren over meerdere systemen en complexe rule engines leveren. Denk bij technologieën voor het verwerken van content onder meer aan optische character recognition, conversationele AI en natural language processing.

Lagere kosten

Gartner verwacht dat in 2024 organisaties hun operationele kosten gemiddeld met 30% verlagen door het combineren van hyperautomatiseringtechnologieën met herontworpen operationele processen. "De verschuiving naar hyperautomatisering is een belangrijke factor die bedrijven in staat stelt tot het realiseren van operationele uitmuntendheid en uiteindelijk kostenbesparingen in een digital-first wereld", aldus Tornbohm.

Terug naar nieuws overzicht