Lockdown zorgt voor snelle stijging van uitgaven voor cloud security

28-04-2021 | door: Witold Kepinski

Lockdown zorgt voor snelle stijging van uitgaven voor cloud security

De verkoop via channel partners van software-as-a-service (SaaS) cybersecurity-producten viel op in de eerste drie maanden van 2021, waarbij de inkomsten uit netwerk- en eindpuntbeveiliging begin april toenamen. De Context Weekly Revenue Trend Index vergelijkt de huidige prestaties met een basiswaarde van 100, afgeleid van een gemiddelde van vier weken in 2019.

Wat de verkoop van beveiligingsproducten betreft, laat het zien dat de vijf grootste markten in Europa gedurende het grootste deel van het eerste kwartaal van 2021 onder de basislijn blijven.

Hoewel de verkoop van eindpuntbeveiliging via distributie met -21% daalde en de verkoop van netwerkbeveiliging -12% jaar-op-jaar daalde in Q1 2021, stegen de uitgaven voor cloudbeveiliging in dezelfde periode met bijna 11%. Dit kan te wijten zijn aan de trend van thuiswerken tijdens lockdown, waarbij werkgevers investeren in SaaS-aanbiedingen om ervoor te zorgen dat hun op afstand werkende werknemers en apparaten beschermd blijven.

In termen van individuele landen kende Frankrijk (+ 41%) de sterkste start van het jaar wat betreft SaaS-beveiligingsuitgaven, waarbij ook het VK (+ 14%) en Italië (11%) het goed deden. De omzet in Duitsland bleef gedurende het grootste deel van het eerste kwartaal stabiel, hoewel verwacht wordt dat deze de komende maanden weer zal herstellen, terwijl in Spanje een daling van -27% was.

Sterke vraag in Nederland

Buiten de top vijf van markten gaat een speciale vermelding naar Nederland (41%), België (78%) en Zweden (66%), die allemaal een indrukwekkende Q1 jaar-op-jaar groei in SaaS-beveiliging lieten zien.

Binnen de cloud security markt ging de sterkste jaar-op-jaargroei naar preventie van gegevensverlies (138%), controlebeheer (98%), e-mailbeveiliging (27%) en netwerkbeveiliging (20%) in de eerste drie maanden van 2021.

Afgezien van e-mailbeveiliging (-22%) lieten al deze segmenten ook een indrukwekkende groei optekenen in vergelijking met dezelfde periode in 2019, die een hogere inkomstenbasis kende. Controlemanagement boekte een omzetstijging van 316%, netwerkbeveiliging bereikte 68% en preventie van gegevensverlies groeide met 67% ten opzichte van Q1 2019.

Als al een van de grootste productsegmenten, zorgt controlemanagement voor een indrukwekkend momentum in de SaaS-beveiligingsmarkt. "De opkomst van controlebeheer kan worden gezien in de context van de jarenlange verschuiving naar massaal werken op afstand in de hele regio en bedrijfsinvesteringen in het aanbod van Infrastructure as a Service (IaaS) en Platform as a Service (Paas)", legt Joe uit. Turner, manager voor onderzoek en bedrijfsontwikkeling bij Context. "Er zal waarschijnlijk worden geïnvesteerd in alle gebieden van cyberbeveiliging, gezien de escalatie van bedreigingsactiviteiten, met name ransomware gericht op gezondheidsorganisaties en openbare instellingen die al overweldigd worden door de werklast van Covid-19."

Terug naar nieuws overzicht
Security