Witold Kepinski - 26 april 2021

Google Cloud schrapt bouw drie datacenters in Wieringermeer

Google Cloud schrapt bouw drie datacenters in Wieringermeer image

Google Cloud schrapt de bouw van drie datacenters in Wieringermeer bij de gemeente Hollands Kroon in Noord-Holland zo meldt Noord Hollands Dagblad en Medemblik Actueel. Er wordt geen reden gegeven. Laatste tijd zijn er wel publieke discussies rond het energie- en watergebruik van nieuwe datacenters in Noord-Holland.

Google blijft verder gewoon actief met zijn nieuwe datacenter in Middenmeer en het datacenter in de Eemshaven dat duurzamer wordt ingericht. Google gaat daar industrieel water uit oppervlaktewater gebruiken voor de koeling van de servers in haar datacenter in Eemshaven. Dit kan nu dankzij de aanleg van een nieuwe industriële waterzuivering en nieuwe transportleidingen door het Waterbedrijf Groningen en North Water, ondersteund door Google met een investering van ruim 45 miljoen euro.

Korting op bouwleges

De komst van nieuwe datacenters in de Wieringermeer zou betekenen dat de dijken moeten worden opgehoogd. De kosten zou dan door de overheid moeten worden betaald. Verder zou Google van de gemeente Hollands Kroon een korting van 70 procent op de bouwleges krijgen als het vier datacenters zo bleek uit onderzoek van De Telegraaf. Google heeft uiteindelijk slechts één van de vier datacenters gerealiseerd. Voor dit gebouw is 100 procent van de leges in rekening gebracht en betaald conform de legesverordening. Het collegebesluit over een korting over de andere drie identieke gebouwen is daardoor niet meer van toepassing, aldus Hollands Kroon.

De gemeente Hollands Kroon heeft zeven omgevingsvergunningen verleend. Vijf aan Microsoft voor realisatie van het bestaande datacenter oostzijde van de A7 (Microsoft Campus). Eén aan Microsoft aan de westzijde van de A7 op het bestaande bedrijventerrein Venster West (ook wel aangeduid als locatie het Venster). En één aan Google (/Nimble) aan de Tussenweg. Al met al is bij alle verleende omgevingsvergunningen van deze datacenters 100 procent van de leges in rekening gebracht, conform de (toen) geldende legesverordening. In totaal heeft de gemeente tot en met 2020 5,2 miljoen euro bouwleges aan ontvangen van datacenter.

Investeringen

De datacenterinvesteringen van Google in Nederland hebben tussen 2014 en 2019 een positieve bijdrage opgeleverd van 3,6 miljard euro aan de Nederlandse economie. Dit blijkt uit onderzoek door adviesbureau Copenhagen Economics dat eind 2020 is gepubliceerd in samenwerking met Google. Google heeft in die periode voor 2 miljard euro geïnvesteerd in datacenter capaciteit in Nederland. Gemiddeld heeft de komst van deze datacentra tussen 2014 en 2019 3.400 banen per jaar ondersteund, aldus Google.