Cloud Metro van Juniper maakt next-gen 5G-, edge- en IoT-services mogelijk

23-04-2021 | door: Redactie

Cloud Metro van Juniper maakt next-gen 5G-, edge- en IoT-services mogelijk

Juniper Networks maakt zijn visie bekend voor de toekomst van metropolitan area networks: Cloud Metro. Door hun metropolitan area network opnieuw vorm te geven, kunnen operators hun belangrijkste zakelijke en technische uitdagingen het hoofd bieden en hun rol in de digitale wereld opnieuw invullen.

Cloud Metro van Juniper blaast het traditionele, geïsoleerde point-to-point MAN nieuw leven in als een enkele, flexibele IP-servicefabric. In tegenstelling tot de huidige gefragmenteerde architecturen is een Cloud Metro ontworpen voor het samenvoegen van resources, netwerk-slicing en geautomatiseerde activiteiten in de cloud. Cloud Metro levert gedistribueerde services via zowel fysieke als virtuele functies zo dicht mogelijk bij de eindgebruiker. De gebruikersfuncties en service-edge worden op slimme wijze gedistribueerd naar waar ze nodig zijn, om de efficiëntie en kwaliteit te optimaliseren. Door de cloudachtige architectuur beschikken metropolitan area networks bovendien over de flexibiliteit en veerkracht van de cloud.

De snelle opkomst van 5G-, IoT- en edge-services biedt netwerkoperators aanzienlijke commerciële kansen, maar brengt ook veel nieuwe uitdagingen met zich mee. De nieuwe en gedistribueerde applicaties leiden ertoe dat de provider zijn services steeds meer levert vanuit het metropolitan area network in plaats van de edge. Dat vereist meer volume, meer snelheid en meer variatie in het dataverkeer binnen het netwerk. Daarmee wordt een nieuwe generatie 5G-, IoT en edge-services mogelijk via de grote netwerken van serviceproviders en bedrijven.

Een geheel nieuw metropolitan area network

De komende jaren groeit de hoeveelheid dataverkeer in metropolitan area networks vier keer sneller dan al het andere netwerkverkeer. En het grootste deel daarvan zal in het MAN blijven om gedistribueerde edge-services te leveren. De grenzen tussen de verschillende delen van het netwerk en services (zakelijk, particulier, mobiele xHaul) zullen vervagen. Door nieuwe gedistribueerde 5G- en edge-services verschuift bijna een derde van alle workloads naar edge-clouds. Traditionele MAN's die al het dataverkeer door één centrale core verplaatsen, voldoen dan niet meer. Als netwerkoperators willen profiteren van de kansen die 5G en edge bieden, hebben ze een netwerk nodig dat is ontworpen met het oog op de gebruikservaring in plaats van de connectiviteit.

Juniper’s Cloud Metro-oplossing is gebouwd op drie belangrijke pijlers:

Grote schaalbaarheid van IP-service fabric: Juniper biedt een uitgebreid platformportfolio dat is geoptimaliseerd voor alle mogelijke gebruiksscenario's voor Cloud Metro. Dit omvat opties voor het opschalen van link- en interfacesnelheden (inclusief 400G ZR/ZR+) naar cloudniveau en de nieuwste optische technologieën. Het portfolio omvat daarnaast platformen die voldoen aan de hoogste eisen voor timing en synchronisatie van 5G-bedrijfsservices met extreem lage latency. Ze bieden allemaal dezelfde consistente resultaten, met dezelfde mate van automatisering en een uniforme 'One Junos experience' op alle platformen. Bovendien kunnen netwerkoperators dankzij een IP-service fabric niet alleen hun aanwezige ringnetwerken opschalen, maar hun netwerktopologieën ook uitbreiden. Hiermee worden de schaalbaarheid en betrouwbaarheid van het MAN verbeterd en komt er enorm veel ongebruikte veilige bandbreedte beschikbaar.

Voor het uitbreiden van de service fabric kondigt Juniper twee aanvullingen op het Metro-portfolio aan. Deze nieuwe platformen, die zijn ontworpen voor gebruik in zowel MAN's als datacenters, breiden de ACX-productfamilie uit met 4,8 Tbps aan forwarding ASIC-capaciteit en 400GbE-interfaces met ondersteuning voor ZR/ZR+ optiek:

De ACX7100-48L is een high-density aggregatierouter met een hoge capaciteit, die is bedoeld voor de meest veeleisende 5G-scenario's. De router biedt zeer flexibele configuratieopties voor 10GE, 25GE en 50GE op servicepoorten.
De ACX7100-32C is een veilige router met een hoge capaciteit en hoge fan-out density voor flexibele gebruiksscenario's met 100/400GbE.

Service intelligence: Juniper Networks heeft de krachtigste cloudprincipes die worden toegepast in de allergrootste datacenters genomen en aangepast voor MAN's. Het resultaat is een servicebewuste Cloud Metro die intelligente routering van any-to-any verkeer mogelijk maakt voor gedistribueerde services. Dankzij moderne verkeersprotocollen zoals EVPN, SR/SRv6 en FlexAlgo maakt Cloud Metro geheel nieuwe gedistribueerde services mogelijk. En het gebruik van hypermoderne technologieën voor bijvoorbeeld netwerk-slicing faciliteert echte experience-first networking.

Complete automatisering: Het onlangs aangekondigde Paragon Automation-portfolio biedt modulaire cloudapplicaties die closed-loop automatisering leveren voor de meest veeleisende 5G- en multicloud-omgevingen. Deze tools leveren toonaangevende mogelijkheden voor plug-and-play MAN's en maken zero-touch implementaties en zero-touch provisioning (ZTP) mogelijk. Ze kunnen helpen om de complete levenscyclus van services te automatiseren, van de eerste provisioning tot doorlopende servicegarantie. Ook bieden ze closed-loop automatisering voor het optimaliseren van de prestaties van Cloud Metro.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud