Eurofiber ziet omzet en brutowinst verder stijgen

23-04-2021 | door: Witold Kepinski

Eurofiber ziet omzet en brutowinst verder stijgen

In 2020 behaalden de bedrijven van de Eurofiber Group een pro forma aangepaste EBITDA van 120 miljoen euro (2019: 109 miljoen euro) op pro forma opbrengsten van 202 miljoen euro (2019: 181 miljoen euro). Eurofiber definieert aangepaste EBITDA als bedrijfswinsten vóór afschrijvingen en amortisatie, gecorrigeerd voor het effect van uitzonderlijke of buitengewone winsten en verliezen.

In 2020 zette Eurofiber de uitvoering van haar Europese groeistrategie voort. In samenwerking met Vattenfall richtte het de joint venture Vattenfall Eurofiber op, die een glasvezelnetwerk in Berlijn gaat bouwen om meer dan 500.000 huishoudens en bedrijven met elkaar te verbinden. De joint venture werd in 2020 goedgekeurd door de Europese Commissie en zal naar verwachting in 2021 zijn eerste klanten aansluiten. Evenzo tekenden Eurofiber en Proximus in oktober 2020 een overeenkomst om een joint venture op te richten om een glasvezelnetwerk te bouwen dat meer dan 500.000 huishoudens en bedrijven met elkaar verbindt. in Wallonië. Dit contract is eveneens onderhevig aan de goedkeuring van de Europese Commissie en zal worden uitgevoerd zodra die goedkeuring is verleend.

Vorig jaar verwierf Eurofiber drie bedrijven in Nederland: Brightfiber, Levelfour (alleen glasvezelactiviteiten) en MatrixMind (meerderheidsaandeel), en één in Frankrijk: FullSave. Het kondigde ook de overname aan van het in Nantes gevestigde glasvezelnetwerkbedrijf Lumos. Deze acquisitie werd afgerond in februari 2021. In mei 2020 opende Eurofiber-bedrijf Dataplace haar zesde datacenter in Hoofddorp, nabij Amsterdam. Naast de datacenters in Frankrijk exploiteert Eurofiber op dit moment tien carrier-neutrale datacentra.

In oktober 2020 verwelkomde Eurofiber pensioenbelegger PGGM als nieuwe aandeelhouder. Tegelijkertijd hernieuwde Antin Infrastructure Partners haar engagement als meerderheidsaandeelhouder, in samenwerking met PGGM om de volgende fase van de groei van Eurofiber te ondersteunen. Onder Antins eigendom had Eurofiber al meer dan 19.000 kilometer glasvezelnetwerk en acht datacentra toegevoegd.

Vooruitzichten voor 2021

Sinds maart 2020 treft de COVID-19-pandemie alle landen waarin Eurofiber actief is. Maar aangezien digitale connectiviteit en clouddiensten nu meer dan ooit essentieel zijn voor de economie en de samenleving, heeft de crisis slechts een beperkte impact gehad op de commerciële activiteiten van Eurofiber. Vertragingen in netwerkconstructies voor klanten als gevolg van overheidsbeperkingen waren ook beperkt en werden in de loop van het jaar opnieuw gepland en voltooid. De Raad van Bestuur van Eurofiber wil alle klanten, partners en collega's van het bedrijf bedanken voor hun uitstekende bijdragen en flexibiliteit onder deze buitengewone omstandigheden.

Terug naar nieuws overzicht