Duurzame watervoorziening voor Google datacenter Eemshaven

22-04-2021 | door: Witold Kepinski

Duurzame watervoorziening voor Google datacenter Eemshaven

Google gaat industrieel water uit oppervlaktewater gebruiken voor de koeling van de servers in haar datacenter in Eemshaven. Dit kan nu dankzij de aanleg van een nieuwe industriële waterzuivering en nieuwe transportleidingen door het Waterbedrijf Groningen en North Water, ondersteund door Google met een investering van ruim 45 miljoen euro. Dit meldt Google in een blog in het kader van World Earth Day.

De nieuwe waterleiding stelt Google en andere bedrijven in de regio in staat om nog duurzamer te opereren. Als volgende stap gaan we onderzoeken hoe we afvalwater kunnen behandelen en gebruiken om het datacenter te koelen.

Google streeft er voortdurend naar om de ecologische voetafdruk van de activiteiten te verkleinen en mensen overal te helpen duurzamer te leven. Dit maakt deel uit van het DNA van Google sinds het bedrijf 1998 werden opgericht. "Een deel van onze cultuur is ook dat we onszelf afvragen nadat we een mijlpaal hebben bereikt: "wat kunnen we anders doen?". En dat passen we toe op onze klimaatdoelen. Nadat we in 2007 CO2-neutraal waren geworden, hebben we onszelf als doel gesteld om 100% van ons elektriciteitsverbruik te matchen met hernieuwbare energie. Dat doel behalen we jaarlijks sinds 2017. We zijn het eerste grote bedrijf dat zich ertoe verbindt om 24/7 CO2- vrije energie te zullen gebruiken in al onze datacenters en kantoren in 2030. En natuurlijk zoeken we, op dezelfde wijze, ook naar de meest duurzame oplossingen als het gaat om koeling van onze datacenters" Lees meer in de blog.

Op World Earth Day komt Google met nieuwe ambities en prestaties, op het gebied van duurzaamheid, maar ook met nieuwe tools en clouddiensten om duurzame initiatieven mogelijk te maken. CEO Sundar Pichai wil met indrukwekkende nieuwe stappen in Google’s doelstelling om alle activiteiten tegen 2030 volledig van CO2-vrije energie te voorzien. Nu al draaien vijf sites in Europa en de VS op ongeveer 90% koolstofvrije energie;

Google Senior Vice President voor Cloud Infrastructure Urs Hölze meldt dat Google er voor het vierde jaar op rij in geslaagd is 100% van zijn wereldwijde elektriciteitsverbruik te compenseren door hernieuwbare energie aan te kopen. Ook legt hij uit waarom dit een primeur is en hoe het bedrijf daarin geslaagd is.

Verder heeft Google een nieuwe cloudtool die klanten helpt bij het evalueren van belangrijke elementen zoals prijs, latency en CO2-voetafdruk wanneer zij kiezen voor de Google Cloud-regio waar ze hun applicaties willen laten draaien, zodat dit bijdraagt aan hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud