Britse aanklacht tegen TikTok wegens verzamelen data van kinderen

22-04-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Britse aanklacht tegen TikTok wegens verzamelen data van kinderen

TikTok wordt in het Verenigd Koninkrijk aangeklaagd wegens het verzamelen van persoonlijke gegevens van kinderen. De rechtszaak wordt aangespannen door de Engelse kinderrechtencommissaris Anne Longfield.

Longfield komt als commissaris op voor de rechten van kinderen. De aanklacht is aangekondigd in een persbericht en wordt ingediend uit naam van kinderen die Europese jonger zijn dan zestien jaar en Britse jongeren die jonger zijn dan dertien jaar.

De kinderrechtencommissaris stelt dat TikTok op illegale wijze persoonlijke gegevens van naar schatting 3,5 miljoen Britse kinderen heeft verzameld. Ieder kind dat TikTok sinds mei 2018 heeft gebruikt - het moment waarop de Algemene verordening gegevensbescherming werd geïntroduceerd - slachtoffer kan zijn.

Geen toestemming en onvoldoende geïnformeerd

In de aanklacht staat dan TikTok de gegevens verzameld zonder gebruikers hierover te informeren, transparant te zijn over de datverzameling of hiervoor vooraf toestemming te vragen. Dit is wettelijk echter wel verplicht. Een schadevergoeding van enkele miljarden pond wordt geëist.

Het steekt Longfield onder meer dat TikTok geen duidelijkheid wil geven over gebruikersgegevens die het verzameld. Zo wijst ze onder meer op de omzet van bijna 30 miljard dollar die moederbedrijf ByteDance in 2020 realiseerde. Tweederde zou afkomstig zijn uit advertenties.

Terug naar nieuws overzicht