Investeringen in public cloud-diensten met bijna een kwart gestegen

22-04-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Investeringen in public cloud-diensten met bijna een kwart gestegen

De wereldwijde investeringen in public cloud-diensten stijgt in 2021 tot 332,3 miljard dollar. De groei komt neer op een stijging van 23,1% ten opzichte van 270 miljard dollar in 2020.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. "De gebeurtenissen afgelopen jaar stelden CIO's in staat weerstand tegen het verhuizen van kritieke workloads van on-premises naar de cloud te overwinnen", aldus Sid Nag, research vice president bij Gartner. Ook zonder de pandemie zou er echter minder vraag zijn naar datacenters.

Opkomende technologieën worden mainstream

Opkomende technologieën zoals containerisatie, virtualisatie en edge computing worden steeds meer mainstream. Dit zorgt voor toenemende investeringen in de cloud.

Software-as-a-Service (SaaS) is het grootste marktsegment met 122,6 miljard dollar in 2021. Infrastructure-as-a-Service (IaaS) en Desktop-as-a-Service (DaaS) maken echter met respectievelijk 38,5% en 67,7% de grootste groei door. Onder meer de blijvende druk voor CIO's voor het ondersteunen van mobiele werknemers draagt hieraan bij.

gartner-public-cloud-services-04-2021.png

"Het is belangrijk op te merken dat het gebruik en de omarming van de cloud waar grote bedrijven tijdens de huidige crisis van profiteren niet hetzelfde blijft de komende jaren", aldus Nag. "Het ontwikkelt zich van toepassingen zoals infrastructuur en applicatiemigratie naar use cases die technologieën combineren als kunstmatige intelligentie, het Internet of Things, 5G en meer."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud