Managed IT en KNB: geen data notariskantoren gestolen na hack

21-04-2021 | door: Redactie

Managed IT en KNB: geen data notariskantoren gestolen na hack

Er zijn geen bedrijfsdata of klantgegevens van notariskantoren gestolen bij de hack die ICT-leverancier Managed IT trof. "De aanval was enkel gericht op de ICT-leverancier en niet op hun klanten. Vanaf woensdag hebben alle 96 notariskantoren weer toegang tot hun systemen. Er is aangifte van deze aanval gedaan bij de politie. Dat blijkt uit een persbericht dat Managed IT heeft verstuurd", zo meldt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

De KNB data werd versleuteld na een ransomware-aanval met Bitlocker, een encryptiemethode van Windows, om IT-systemen op slot te zetten. De hack werd opgelost in samenwerking met Northwave Nederland en er is naar verluidt een onbekend bedrag aan losgeld aan de hackers betaald. 

KNB meldt: "Bij de hack is een belangrijk deel van de infrastructuur van Managed IT versleuteld geraakt. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de sleutel weten te bemachtigen, waardoor de volledige controle over het platform weer terug is. De afgelopen dagen zijn de systemen van het ICT-bedrijf opgeschoond en gecontroleerd op eventueel achtergebleven kwetsbaarheden. Daarnaast is aanvullende beveiligingssoftware geplaatst, multi-factor authenticatie ingevoerd en vindt continue monitoring plaats", aldus Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Weer online
De ICT-leverancier is dinsdag 20 april gestart met het weer online brengen van notariskantoren zo meldt de KNB. "De verwachting is dat de meeste kantoren woensdag 21 april weer kunnen werken. Door de hack zijn zij uit voorzorg tijdelijk afgesloten geweest van verschillende servers en databases."

 

Terug naar nieuws overzicht