Zerto innovaties passen bij de transitie van het bedrijf

Gijsbert Janssen van Doorn, Director Technical Marketing

22-04-2021 | door: Johan van Leeuwen

Zerto innovaties passen bij de transitie van het bedrijf

Zerto is volop in beweging. De van origine Israëlische leverancier heeft zijn focus op disaster recovery en backup uitgebreid en helpt klanten nu in brede zin met het beschermen van data en het efficient omgaan ermee. Dat gaat volledig via partners. Tijdens het event ZertoCon deed Zerto een aantal belangrijke aankondigingen. Tijd voor een gesprek met Gijsbert Janssen van Doorn (foto), Director Technical Marketing.

‘A world of uninterrupted technology’: dat is de visie van Zerto. “Wij willen dat technologie altijd door kan gaan, voor iedereen”, legt Gijsbert Janssen van Doorn uit. Dat gebeurt via het Zerto-platform. “Onze basis is continue dataprotectie”, vertelt hij. In dat ‘continu’ zit volgens hem één van de grootste onderscheidende factoren. “In veruit de meeste gevallen gaat backup nog op de traditionele manier: één keer per 24 uur. Bij ons gebeurt het realtime, iedere paar seconde. En die backup is dan gewoon te gebruiken voor restore-acties. Door continu te beschermen leiden bedrijven zo min mogelijk dataverlies en is de impact van bijvoorbeeld ransomeware veel minder groot. Voor ons is die continue bescherming daarom geen add-on, maar de basis.”

Andere usecases van Zerto zijn ‘long term retention’ - het efficient opslaan van data in de cloud voor de langere termijn - migratie en mobiliteit, het stroomlijnen van test- en development-processen en beveiliging en compliancy. “We zijn ooit begonnen met disaster recovery en backup, maar zijn in de loop van de tijd veel meer gaan doen. Ons platform leent zich voor heel veel toepassingen, soms veel meer dan we zelf kunnen bedenken. Op ons event ZertoCon bespreken we jaarlijks interessante usecases die we van klanten door hebben gekregen, verschillende manieren waarop ze ons platform gebruiken.”

Partners
Zerto is sinds 2014 met een team in de Benelux actief en werkt daar, zoals overal in de wereld, volledig via partners. “Door onze evolutie van een disaster-recovery-product naar een platform is ook ons partnerkanaal veranderd. Dat is eigenlijk begonnen toen we Azure gingen ondersteunen. Ons partnerkanaal is echt een mooie mix. Aan de ene kant staan de meer traditionele resellers die licenties verkopen en die bij eindklanten een trusted advisor zijn. Aan de andere kant staan MSP’s die Zerto echt zien als een platform waarop ze onder andere disaster recovery as a service of backup as a service aan kunnen bieden.”

Die mix aan partners bedient op zijn beurt weer een brede groep bedrijven. “Onze sweetspot is grootzakelijk. Maar het is zeker niet zo dat we geen kleine klanten kunnen bedienen. Als er een vraag is naar zo min mogelijk dataverlies of zo eenvoudig en flexibel mogelijk met data omgaan, dan zijn wij ook een goede fit voor het MKB. Onze oplossing is namelijk ook zeer schaalbaar.”

RPO
Op 20 april vond het event ZertoCon plaats, wat voor Zerto jaarlijks het moment is voor de grote lanceringen. Net als vorig jaar was het ook nu een virtueel event. De aankondigingen waren er echter zeker niet minder interessant om. ZertoCon werd geopend met de lancering van een aantal nieuwe dataprotectie-oplossingen voor AWS-workloads. “Waar we zien dat Azure heel goed functioneert in hybride modellen, waarbij gebruikers on premise combineren met het draaien van een aantal applicaties in de cloud, begint de adoptie bij AWS vaak echt in de AWS-cloud. Die virtuele machines moeten wel worden beschermd. We konden al wel van on premise naar AWS, maar het beschermen ín AWS was tot nu toe nog niet mogelijk. In de gesprekken met klanten hoorden we dat ze vaak flinke omgevingen in AWS hebben staan en dat bestaande platformen ze daarvoor niet de RPO (Recovery Point Objective, red.) kunnen geven die ze nodig hebben. Ons streven bij de ontwikkeling was een RPO van 15 minuten voor duizend VM’s. Dat is gelukt. We lanceren nu de beta-versie. De focus ligt daarin op disaster recovery. Het plan is om vanaf juli het product stapsgewijs op de markt te brengen.”

Containers
Daarnaast werd aangekondigd dat Zerto for Kubernetes (Z4K) nu volledig beschikbaar is. “Vorig jaar tijdens ZertoCon hadden we de vooraankondiging, nu is ook de GA-versie officieel gelanceerd.” De aankondiging past bij de missie van Zerto, zo legt Janssen van Doorn uit. “Bedrijven draaien vandaag de dag vooral op virtuele machines, vaak in de cloud. Maar de applicaties zijn eigenlijk de kern. De manier waarop die applicaties worden gedeployd verandert: er wordt steeds vaker gekozen voor containers. Kubernetes is daarbij de standaard. Omdat we ononderbroken technologie mogelijk willen maken, vonden we dat we met het platform ook Kubernetes moesten ondersteunen. We bieden dus backup en disaster recovery, volledig geïntegreerd in Kubernetes.”

Ook werd er een preview van Zerto 9.0 gegeven. “Dat borduurt voort op ons platform zoals we dat vanaf versie 1 steeds verder hebben doorontwikkeld. Een aantal dingen in versie 9 is heel interessant voor klanten. Ten eerste gebeurt ‘long term retention’ nu nog efficiënter. We bieden sinds de laatste versie al ondersteuning van AWS en Azure, maar in versie 9 geven we klanten ook de mogelijkheid om data volledig geïntegreerd en zonder additionele compute-kosten op basis van tijd te verplaatsen naar de juiste storage-laag, met de gunstigste kosten. In het geval van Azure gaat het dan van ‘hot’ naar ‘cool’, en van ‘cool’ naar ‘archive’, op basis van een tijdsduur die je vooraf in Zerto instelt. Dat werkt heel efficient en eenvoudig en komt echt voort uit vragen die we uit de markt kregen. Een andere interessante feature in versie 9 is immutability for public cloud, waardoor data niet kan worden gewist door iets externs, zoals een ransomware-aanval. We beginnen daarbij met Amazon S3. Ook bieden we geautomatiseerde bescherming van virtuele machines op basis van tags. Zo blijft geen enkele applicatie onbeschermd.”

Voldaan
Janssen van Doorn kijkt bijzonder voldaan terug op ZertoCon. “Ik weet dat veel mensen een beetje virtuele-event-moe zijn, maar daar was nu niets van te merken. Het aantal deelnemers stemde tot grote tevredenheid en alles verliep soepel. We zijn met Zerto met enorm veel dingen bezig en het is altijd prettig en nuttig om dat op zo’n event aan iedereen te kunnen tonen.”

Door: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht
Cloud