Australische rechtbank: Google misleidde gebruikers met verzamelen locatiegegevens

19-04-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Australische rechtbank: Google misleidde gebruikers met verzamelen locatiegegevens

Google misleidde consumenten met een instelling voor het inschakelen van web- en appactiviteiten. Het bedrijf maakte onvoldoende duidelijk dat het bij het inschakelen van de 'Web & App Activity'-instelling locatiegegevens van gebruikers verzamelde, oordeelt de Australische federale rechtbank.

De rechtbank doet de uitspraak in een rechtszaak tegen Google aangespannen door de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC). De zaak draait op de Web & App Activity-instelling, die volgens Google is bedoeld om gebruikers passendere zoekresultaten en aanbevelingen aan te reiken. Indien deze functie was ingeschakeld verzamelde Google de locatiegegevens van gebruikers. Ook indien zij bewust ervoor kozen de Location History-optie uit te schakelen.

Misleidend

De ACCC stelt dat de werkwijze misleidend is en onvoldoende duidelijk maakt dat de locatie van gebruikers ook via de Web & App Activity-instelling kan worden vastgelegd. Google stelt echter nooit te hebben uitgesloten dat deze functie ook het registreren van locatiegegevens omvat. Ook wijst het bedrijf op de 'Learn more'-knop, waarmee gebruikers extra informatie kunnen opzoeken.

De Australische rechter gaat niet mee in de redenering van Google. Hoewel de rechter stelt dat sommige gebruikers onder Web & App Activity inderdaad ook locatiegegevens zullen scharen, geldt dat volgens de rechtbank niet voor alle gebruikers. Ook oordeelt de rechter dat gebruikers niet via de Learn more-knop meer informatie zouden hoeven opvragen om de werking van de functie te begrijpen. De rechter oordeelt daarom dat Google met de instelling gebruikers heft misleid.

Geen boete

Google krijgt geen boete opgelegd. De ACCC en Google moeten met elkaar in gesprek in navolging van de uitspraak. De ACCC meldt aan ABC een miljoenenboete te willen opleggen. Google meldt tegelijkertijd hoger beroep te overwegen.

Terug naar nieuws overzicht