Witold Kepinski - 19 april 2021

Adobe mede-oprichter Charles Geschke is overleden

Adobe mede-oprichter Charles Geschke is overleden image

Adobe mede-oprichter Charles Geschke is op 81-jarige leeftijf overleden. Hij was een van de uitvinders van het veelgebruikte pdf-formaat. Charles Matthew " Chuck " Geschke (11 september 1939 - 16 april 2021) was een Amerikaanse zakenman en computerwetenschapper die vooral bekend was door het oprichten van het grafische en uitgeverssoftwarebedrijf Adobe met John Warnock in 1982.

Geschke begon in oktober 1972 te werken bij het Palo Alto Research Center (PARC) van Xerox . Zijn eerste project was het bouwen van een mainframecomputer. Daarna werkte hij aan programmeertalen en ontwikkelde hij tools die werden gebruikt om het Xerox Star- werkstation te bouwen.

In 1978 startte Geschke het Imaging Sciences Laboratory bij PARC en deed hij onderzoek op het gebied van graphics, optica en beeldverwerking. Hij huurde John Warnock in en samen ontwikkelden ze Interpress, een paginabeschrijvingstaal (PDL) die vormen kon beschrijven die zo complex waren als lettertypen. Omdat ze het management van Xerox niet konden overtuigen van de commerciële waarde van Interpress, verlieten de twee Xerox om hun eigen bedrijf te starten.

Adobe
Geschke en Warnock richtten Adobe in 1982 op in de garage van Warnock en noemden het bedrijf naar de Adobe Creek die achter het huis van Warnock liep. Interpress evolueerde uiteindelijk naar PostScript. Het gebruik ervan op Apple- computers resulteerde in een van de eerste desktop publishing (DTP) -systemen waarmee gebruikers documenten op een personal computer konden samenstellen en ze op het scherm precies zo konden zien als ze zouden verschijnen in gedrukte vorm, een proces dat bekend staat als WYSIWYG., een afkorting voor What You See Is What You Get. Voorheen waren grafisch ontwerpers gedwongen hun werk in tekstformaat te bekijken terwijl ze werkten, totdat ze drukten, of op "afdrukvoorbeeld" klikten. Vanwege de hoge kwaliteit en snelheid waarmee afdrukken en samenstellen in WYSIWYG kon worden gedaan, "bracht de innovatie een hele industrie voort" in de moderne drukkerij en uitgeverij

Van december 1986 tot juli 1994 was Geschke Chief Operating Officer van Adobe en van april 1989 tot april 2000 was hij de president van het bedrijf. Geschke ging in 2000 met pensioen als president van Adobe, kort voordat zijn partner Warnock als CEO vertrok. Geschke was van september 1997 tot 2017 ook co-voorzitter van de raad van bestuur van Adobe.