Axis en Araani bieden video-analytics brand detectie en monitoring

16-04-2021 | door: Redactie

Axis en Araani bieden video-analytics brand detectie en monitoring

Traditionele rookmelders zijn efficiënt, maar komen met een aantal minpuntjes. Zo slaan ze in sommige gevallen pas laat alarm omdat de rook echt tot in de detector moet doordringen. Daarnaast zijn ze soms weer iets te gevoelig en dat leidt al snel tot een vals alarm met een eventuele onnodige evacuatie en een hoop verwarring om niets. Om die reden ging Araani op zoek naar een betrouwbaardere oplossing voor brandveiligheid.

Het Kortrijkse bedrijf ontwikkelde eerst SmokeCatcher Certified en vulde zijn productportfolio later aan met de variant FlameCatcher Certified. Beide producten zijn gekeurd als branddetector. Recent lanceerde Araani ook Araani Fire Guard, een vergelijkbare toepassing die eenvoudig geïnstalleerd kan worden op een bewakingscamera en eveneens dienst doet als brandmonitoringsysteem. De Araani Fire Guard kan echter geen traditionele branddetector vervangen.

Oplossing

Araani startte als eerste met slimme video-analyse voor de detectie van rook en vlammen. Met SmokeCatcher Certified en FlameCatcher Certified koos Araani voor een Axis-netwerkcamera met Lightfinder-technologie, die zelfs bij erg weinig licht een kwalitatief beeld garandeert. Beide applicaties hebben zowel CNPP- als BOSEC-certificaten en kunnen daardoor de rol van de bij wet verplichte brandmelders volledig overnemen. Zo wordt de primaire functie van de camera branddetectie via een koppeling met de brandmeldcentrale, met het beeld ter ondersteuning. Nieuwkomer Araani Fire Guard kan op de meeste Axiscamera’s geïnstalleerd worden als extra controle bovenop verplichte rookmelders. Het product is ook nuttig in situaties waar branddetectie niet verplicht is, maar de eindgebruiker graag een efficiënte basisbrandmonitoring wenst. De Araani Fire Guard kan niet gekoppeld worden aan de brandmeldcentrale.

Resultaat

In tegenstelling tot een klassieke brandmelder hoeven de oplossingen van Araani geen fysiek contact te maken met de brand, zodat potentieel gevaar veel vroeger wordt opgemerkt. Bovendien is het, via de videobeelden, veel eenvoudiger om de oorzaak van een brand te achterhalen.

Related links

Critical infrastructure

Partners

http://www.araani.com

Lees de hele business case hier (PDF).

ss_crit_araani_nl_2101_lo.pdf

Terug naar nieuws overzicht
Security