Wouter Hoeffnagel - 15 april 2021

Gartner: Vraag naar PC-markt met bijna een derde gegroeid in eerste kwartaal

Gartner: Vraag naar PC-markt met bijna een derde gegroeid in eerste kwartaal image

De vraag naar PC's is in het eerste kwartaal van 2021 met 32% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, meldt Gartner. De markt veert hiermee op na een zwak eerste kwartaal in 2020 en zet de grootste groei neer sinds onderzoeksbureau de PC-markt volgt.

Mikako Kitagawa, research director bij Gartner, wijst op unieke factoren die deze groei beïnvloeden: een vergelijking ten opzichte van een door pandemie beperkte markt en het huidige wereldwijde tekort aan halfgeleiders. "Zonder de shipment chaos begin 2020 zou de groei in dit kwartaal wellicht lager zijn uitgevallen. Tekorten aan halfgeleiders hebben nu echter eveneens invloed op de leveranciersketen, met levertijden die oplopen tot vier maanden voor sommige PC's", zegt Kitagawa.

Hoewel Gartner voorspelt dat de tekorten leiden tot minder verscheepte units, verwacht het tegelijkertijd dat de vraag naar PC's ook nadat lockdown-maatregelen zijn opgeheven sterk blijft. Vendoren en leveranciers staan voor de uitdaging aan de vraag te voldoen zonder het creëren van te grote voorraden, wat om een balans vraagt.

Fors meer vraag naar Chromebooks

Chromebooks zijn niet meegenomen in de cijfers van de PC-markt. De vraag naar Chromebooks is in het derde kwartaal echter sterk gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dit is onder meer toe te schrijven aan grootschalige investeringen vanuit onderwijsinstellingen in Noord-Amerika. Indien Chromebooks worden meegenomen bedraagt de groei in de PC-markt 47% ten opzichte van Q1 2020.

De drie belangrijkste vendoren blijven Lenovo, HP en Del. Lenovo zag zijn marktaandeel van 25,1 in Q1 2020 dalen tot 23,3% in het eerste kwartaal van 2021. Het marktaandeel van HP kromp met 0,4%. Dell zag zijn marktaandeel juist groeien van 16,5% naar 19,3%.

gartner-pc-markt-q1-2021.png

EMEA-markt met 30,9% gegroeid

De EMEA-markt ontwikkelt zich in lijn met wereldwijde groeitrends en noteert een groei van 30,9% naar 22,4 miljoen verscheepte units. Lockdown-maatregelen drijven de vraag notebooks en Chromebooks op, zowel ter facilitatie van thuisonderwijs als voor entertainment. Consumenten vernieuwen oudere systemen die beperkingen kennen zoals een korte batterijduur, trage prestaties en kleine schermen.

De Amerikaanse markt laat met 24,1% eveneens groei zien. De sterkste groei is echter zichtbaar in Azië, waar het aantal verscheepte units met 37,6% steeg.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024