Gartner: next step van procesautomatisering is naar hyperautomatisering

14-04-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Gartner: next step van procesautomatisering is naar hyperautomatisering

Een recent Gartner rapport omschrijft hyperautomatisering als “end-to-end-automatisering die verder gaat dan robotic process automation (RPA) door het combineren van complementaire technologieën voor het verbeteren van bedrijfsprocessen.” Mendix, onderdeel van Siemens en wereldwijd speler in enterprise low-code, is het daarmee eens en meldt dat de volgende stap in procesautomatisering 'hyperautomatisering' is.

Hyperautomatisering zorgt ervoor dat men zich flexibel kan aanpassen aan behoeften uit de markt en stelt business- en IT-professionals in staat samen applicaties te bouwen die een slimme gebruikerservaring bieden. State-of-the-art benaderingen van hyperautomatisering integreren AI, applicatie-ontwikkeling, de cloud, slimme automatisering en workflow, data en een multi-experience user interface.

Intelligente automatisering de kern van hyperautomatisering
Als conceptueel raamwerk biedt hyperautomatisering ondernemingen de strategische kans om handmatige, repetitieve processen te elimineren zodat personeel effectiever kan werken. Intelligente automatisering vormt de kern van hyperautomatisering. Wat intelligente automatisering onderscheidt van alleen procesautomatisering, is de integratie van diensten in de oplossingen die automatisering breder maken. Daarbij gaat het niet alleen om repetitieve taken, maar ook om het herkennen van patronen, het verkrijgen van inzichten en zelfs besluitvorming. Intelligente automatisering zorgt ervoor dat processen met AI aan te passen zijn. Dat geldt voor zowel een meer geavanceerde benadering van voorheen statische workflows als voor dynamisch case management.

Een toolkit voor hyperautomatisering kan bovenop een bewezen low-code platform als Mendix worden gebouwd om gepersonaliseerde applicatie-ervaringen te leveren die sneller waarde bieden aan verschillende doelgroepen. Het alles-in-één low-code platform van Mendix ondersteunt initiatieven voor hyperautomatisering van grote ondernemingen, niet alleen door alle belangrijke technologieën en databronnen naadloos te integreren, maar ook door de integratie met hoogwaardige enterprise-architecturen en organisatiebrede ontwikkelingsstrategieën.

De vraag naar low-code-oplossingen die hyperautomatisering versterken, neemt snel toe. De druk om digitale transformatie te versnellen is ongekend, met name door de toegenomen concurrentie in iedere branche en omdat bedrijven zich proberen aan te passen aan de nieuwe realiteit na de pandemie.

Gartner geeft aan dat er “een gebrek is aan begeleiding om organisaties te helpen robotic process automation (RPA) te combineren met andere tools. Dit belemmert end-to-end procesautomatisering, waardoor organisaties strategische bedrijfswaarde mislopen."

Verder gaan dan RPA en het integreren van meer flexibele oplossingen die hyperautomatisering ondersteunen, is precies de reden waarom low-code hier op z’n plek is, zegt Sheryl Koenigsberg, head of global product marketing bij Mendix. "Het is absoluut noodzakelijk dat ondernemingen die een strategie voor hyperautomatisering nastreven, daarin ook low-code meenemen."

"Het mooie van ontwikkelen met low-code is dat het zowel professionele ontwikkelaars als domeinexperts toegang geeft tot technologieën die ze kunnen inzetten om hyperautomatisering mogelijk te maken", legt Koenigsberg uit. "Door samen te werken, kunnen teams snel slimme applicaties bouwen die aansluiten bij hoe mensen echt werken en uiteindelijk echte end-to-end automatisering bereiken die meer efficiëntie, kostenbesparing en waarde voor de organisatie oplevert.

Terug naar nieuws overzicht