FujiFilm: Petabyte opslag op tape is in aantocht

14-04-2021 | door: Hans Steeman

FujiFilm: Petabyte opslag op tape is in aantocht

In tijden dat flashgeheugen de toon zet, vinden er nog steeds heel interessante ontwikkelingen rond andere opslagmedia plaats. De leverancier die daar meer over kan vertellen, is het Japanse FujiFilm. Dit bedrijf is nog steeds een van de grote drijvende krachten achter de ontwikkeling van tape als duurzame storage oplossing.

Op dit moment verrast FujiFilm de markt met een theoretische capaciteit van 580 Terabyte op een cartridge. Dat is zo’n 50 keer de opslag die op een standaard LTO-8 cartridge past. Hiervoor is fundamenteel onderzoek gedaan, voor dit specifieke project samen met partner IBM. Het onderzoek resulteerde in een nieuw magnetisch materiaal, dat luistert naar de naam Strontium Ferrite (SrFe).

FujiFilm’s Oki Harunobu, de global manager van de Archive Business Group in de recording mediaproducten divisie van Fujifilm Corporation: “Dankzij dit materiaal dat een nog fijnere structuur mogelijk maakt dan Barium Ferrite (BaFe), is nu een duizelingwekkende opslagcapaciteit van 317 Gbpsi gerealiseerd. Het magnetische materiaal kan verwerkt worden op de bestaande productielijnen en is ook beschikbaar voor nieuwe generaties cartridges, zelfs later dan LTO-10”. Voor de toekomst zijn er nog opties open, zoals het gebruik van het nog krachtigere Epsilon Ferrite. Dan ontstaan cartridges die 1 Petabyte aan data kunnen archiveren. Daarmee komen bibliotheken met capaciteiten in het Exabyte domein in het vizier. Door de lage kosten per eenheid, de lage variabele kosten qua energieverbruik, de lage CO2-footprint en de duurzaamheid, blijven tape bibliotheken het preferente medium voor hyperscalers, wanneer zij cold data moeten archiveren. De virtualisatie die FujiFilm voor de tapebibliotheken ontwikkeld heeft (software defined tape) met een S3-compatibele gateway, zorgt er voor dat integratie van tape bibliotheken industriestandaard is."

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht