Redactie - 13 april 2021

Belgische politie ontdekt veel coke na kraken Sky ECC chat app encryptie

Belgische politie ontdekt veel coke na kraken Sky ECC chat app encryptie image

De diensten van Douane konden afgelopen 42 dagen in samenwerking met de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen, het federaal parket en het parket Antwerpen in totaal 27,64 ton cocaïne onderscheppen in de haven van Antwerpen die rechtstreeks gelinkt kunnen worden aan het dossier Sky ECC.

Tijdens een gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke dienstverlenende criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust geëncrypteerde telefoontoestellen te verschaffen aan het crimineel milieu, zijn specialisten van de Belgische politie erin geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken. Die data leveren elementen op in lopende dossiers, maar er komen ook nieuwe strafbare feiten aan het licht.

In onderschepte berichten speelt de internationale smokkel van partijen cocaïne een prominente rol. Op basis van die data werden sinds 20 februari 2021 tientallen partijen cocaïne onderschept. Met een recordvangst in de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 april van 10.964 kilogram cocaïne die ontdekt werd in een container op kaai 869. De drugs werden verdeeld over 9.842 pakken en zaten tussen een deklading blauw leder.

In totaal is er op dit moment bij de Beglen 27,64 ton cocaïne in beslag genomen. Goed voor een totale straatwaarde van liefst 1,382 miljard euro.

De onderzoeken naar de betrokkenen bij deze cocaïnedossiers lopen volop.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29