Gartner: IT-investeringen stijgen dit jaar naar ruim vier miljard dollar

12-04-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: IT-investeringen stijgen dit jaar naar ruim vier miljard dollar

De wereldwijde IT-investeringen stijgen in 2021 naar 4,1 miljard dollar. Dit is een stijging van 8,4% ten opzichte van 2020. Steeds vaker worden IT-investeringen gefinancierd door andere afdelingen dan de IT-afdeling.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner. "IT ondersteunt niet langer uitsluitend corporate operations zoals het dat traditioneel deed, maar neem steeds vaker volledig deel aan het leveren van waarde voor de business", zegt John-David Lovelock, distinguished research vice president bij Gartner. "Niet alleen verschuift dit IT van een back-office rol naar de voorzijde van business, ook verandert het de financieringsbron van de overhead kostenpost die worden behouden, gemonitord en waarop soms wordt bezuinigd, naar iets wat omzet stimuleert."

Alle segmenten van de IT-sector laten tot 2022 positieve cijfers zien.

gartner-it-investeringen-2020-2022.png

Optimalisatie en kostenbesparingen

Hoewel de economische onzekerheid dit jaar afneemt, blijven optimalisatie en kostenbesparingen een belangrijk aandachtspunten voor bedrijven. CIO's zetten dit jaar op in digitale business plannen die de waarde van hun organisatie vergroten, uitbreiden of transformeren.

Het herstel van de COVID-19 crisis varieert sterk per sector. Waar bijvoorbeeld uitgaven vanuit de industrie, banken en verzekeraars dit jaar al het niveau van voor de pandemie bereikt, kan dit voor de retail- en transportsector tot 2023 duren. Regionaal verwacht Gartner voor West-Europa en Noord-Amerika eind 2021 herstel. China heeft dit niveau nu al bereikt. In Latijns-Amerika herstellen de IT-uitgaven in 2024.

Meer informatie is beschikbaar in het e-boek “Top Priorities for IT: Leadership Vision for 2021.” Ook is een uitgebreide analyse beschikbaar in het Gartner webinar "IT Spending Forecast, 1Q21 Update: How the Winners are Winning."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud