VS plaatsen zeven Chinese ontwikkelaars van supercomputers op zwarte lijst

09-04-2021 | door: Redactie

VS plaatsen zeven Chinese ontwikkelaars van supercomputers op zwarte lijst

Een zevental Chinese partijen die supercomputers ontwikkelen zijn door de Amerikaanse overheid op een zwarte lijst geplaatst. De partijen vormen naar verluid een gevaar voor de Amerikaanse nationale veiligheid.

Specifiek gaat het om Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronics, Tianjin Phytium Information Technology en een viertal nationale centra voor supercomputing in respectievelijk Jinan, Shenzhen, Wuxi en Zhengzhou. De partijen zouden betrokken zijn bij de ontwikkeling bij activiteiten voor het Chinese leger. Denk hierbij aan het ontwikkelen van supercomputers voor het leger, maar ook het moderniseren van wapens.

Door de maatregel mogen Amerikaanse bedrijven niet meer handelen met de partijen in kwestie, tenzij zij hier expliciet toestemming voor krijgen van de Amerikaanse overheid. Hiermee willen de Amerikanen voorkomen dat Amerikaanse technologie wordt gebruikt bij 'destabiliserende militaire modernisering', meldde de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters