Wouter Hoeffnagel - 08 april 2021

Privacyactivist Schrems: Google overtreedt privacywetgeving met volgen Android-gebruikers

Privacyactivist Schrems: Google overtreedt privacywetgeving met volgen Android-gebruikers image

Google schendt de Europese privacywetgeving door gebruikers zonder toestemming te volgen en gepersonaliseerde advertenties aan te bieden. Dit stelt privacyactivist Max Schrems en lobbygroep NOYB in een klacht die in Frankrijk tegen Google is ingediend.

NOYB stelt dat Google iedere actie die een gebruiker uitvoert aan een soort 'digitale kentekenplaat' koppelt, waarmee iedere individuele Android-telefoon identificeerbaar is. Met behulp van deze kentekenplaat zou een gebruikersprofiel worden opgesteld, dat kan worden gebruikt voor het serveren van gepersonaliseerde advertenties.

De lobbygroep stelt dat Google met deze werkwijze de Europese privacywetgeving overtreedt. Om een dergelijk profiel te mogen opstellen moet Google volgens de groep expliciet toestemming vragen van de gebruiker. De tool die wordt gebruikt voor het verzamelen van gegevens wordt naar verluid echter zonder toestemming geïnstalleerd. Ook hebben gebruikers niet de mogelijkheid de tool en het profiel dat hiermee van hen is opgesteld te wissen. NOYB dient daarom een klacht in bij de Franse privacytoezichthouder CNIL. De lobbygroep hoopt de toezichthouder hiermee tot actie tegen Google te bewegen. De klacht van NOYB is hier te vinden.