Gartner: Dit jaar ruim zes miljard apparaten in gebruik wereldwijd

08-04-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Dit jaar ruim zes miljard apparaten in gebruik wereldwijd

Het aantal devices wereldwijd stijgt in 2021 naar 6,2 miljard stuks, voorspelt Gartner. Het gaat hierbij om PC's (laptops en desktops), tablets en mobiele telefoons. Ten opzichte van 2020 stijgt het aantal devices met 125 miljoen stuks.

"De COVID-19 pandemie heeft gebruikspatronen van apparaten voor werknemers en consumenten permanent veranderd", zegt Ranjit Atwal, senior research director bij Gartner. "Nu remote werken evolueert naar hybride werken, thuisonderwijs naar digitaal onderwijs en interactief gamen naar de cloud beweegt blijft zowel het soort als aantal apparaten dat mensen nodig hebben, bezitten en gebruiken stijgen."

Meer laptops en tablets, minder desktops

Het aantal apparaten wereldwijd stijgt in 2022 naar verwachting met 3,2% naar 6,4 miljoen stuks. De verschuiving naar werken op afstand vergroot de afname van desktop PC's, maar is een impuls voor tablets en laptops. Het aantal laptops en tablets stijgt in 2021 naar verwachting met respectievelijk 8,8% en 11,7%. Het aantal desktop PC's daalt van 522 miljoen stuks in 2020 naar 470 miljoen stuks in 2022.

gartner-devices-2021.jpeg

Het aantal smartphone stijgt in 2021 naar verwachting met 1%, terwijl 2020 nog een daling van 2,6% liet zien. "Met meer variatie en keuzevrijheid en beschikbaarheid van goedkopere 5G-smartphones zijn consumenten begonnen met het opwaarderen van hun smartphone of upgraden vanaf een feature phone", zegt Atwal. "De smartphone is ook een belangrijke tool die mensen gebruiken om te communiceren en momenten te delen tijdens social distancing en sociale isolatie."

Flexibiliteit in apparaatkeuze

De integratie van persoonlijke en zakelijke levens in combinatie met een meer verspreid werknemersbestand vraagt volgens Gartner om flexibiliteit in apparaatkeuze. Werknemers gebruiken in toenemende mate een combinatie van apparaten die eigendom zijn van hun bedrijf en persoonlijke apparaten die draaien op Chrome, iOS en Android. Dit vergroot de complexiteit voor IT-dienstverlening en -support.

"Connectiviteit is al een pijnpunt voor veel gebruikers die op afstand werken. Nu werknemers echter weer mobiel worden is de noodzaak om werknemers van de juiste tools te voorzien om overal te werken van cruciaal belang", aldus Atwal. "De vraag naar 4G/5G connected laptops en andere apparaten zal stijgen nu dit zakelijk beter te rechtvaardigen is."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud