Wouter Hoeffnagel - 07 april 2021

Miljoenen euro's schade voor zorg door aanvallen op clouddiensten

Miljoenen euro's schade voor zorg door aanvallen op clouddiensten image

De gezondheidszorg kampt met grote uitdagingen om patiëntgegevens te beveiligen en de infrastructuur te beschermen in de complexe situatie die is ontstaan door de coronacrisis. Hoewel aanvallen op Europese instellingen minder succesvol zijn dan die op Amerikaanse instellingen, leveren zij wel veel schade op.

Dit blijkt uit onderzoek van Infoblox over de uitdagingen omtrent cybersecurity en netwerkinfrastructuur in de gezondheidszorg. Het onderzoek is gebaseerd op reacties van bijna 800 IT-leiders in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Asia-Pacific. Databreuken en netwerkverstoringen kosten Europese gezondheidszorg veel geld - maar het kost de VS meer. 49% van Europese respondenten schat de jaarlijkse kosten van databreuken tussen de een en twee miljoen dollar. Slechts 28% gaf aan meer dan $2 miljoen aan schade te hebben opgelopen. In de VS schatte daarentegen 43% hun kosten op méér dan $2 miljoen. Daarnaast zijn ook netwerkverstoringen een vergelijkbare kostenpost: 28% van Europese respondenten rapporteerde een schade boven de $2 miljoen, vergeleken met 42% in de VS.

Minder aanvallen op Europese zorg

Een significant deel van respondenten maakte het afgelopen jaar een aanval mee. Toch hadden Europese instellingen beduidend minder last van vrijwel ieder type aanval, vergeleken met andere regio’s. Zo maakte 38% (vergeleken met 52% in de VS) een databreuk mee en had 35% (vergeleken met 47% in de VS) last van cloud malware.

De cloud is een bron van zorgen. Ruim de helft van Europese respondenten verwachten dat de grootste bedreigingen worden gevormd door kwetsbaarheden in clouddiensten (18%), IoT-aanvallen (16%) en datamanipulaties (22%).

Europa omarmt Zero Trust

32% van Europese respondenten ziet Zero Trust als een van de effectiefste hulpmiddelen, vergeleken met 22% van alle respondenten. Europese respondenten zagen netwerkmonitoring (75%) en threat intelligence (51%) als effectiefste middelen om aanvallen tegen te gaan.

Over het algemeen kampt de gezondheidszorg met een verscheidenheid aan uitdagingen om organisaties te beschermen bedreigingen en inbreuken. In Europa hebben IT-leiders de meeste moeite met het opleiden van medewerkers om bedreigingen te identificeren en de beveiliging van cloudapplicaties en -data.

Europa scoort hoog met cloudnetwerkbescherming

Uit de onderzoeksresultaten blijkt verder dat Europa het best scoort in elke categorie met betrekking tot cloudnetwerkbescherming. Wellicht is dit het gevolg van de plannen van de EU om de (reeds forse) boetes te verhogen voor dataverlies dat in strijd is met de AVG.

"We hebben in Nederland de afgelopen jaren gezien dat de gezondheidszorg steeds vaker een doelwit wordt. De coronacrisis heeft die trend helaas alleen maar versneld: het aantal bedreigingen én het aantal aanvallen groeit," zegt Raymond Achterberg, Senior Account Executive bij Infoblox. "Patiëntgegevens zijn ontzettend waardevol voor cybercriminelen, maar worden ook strikt gereguleerd door overheden. Wanneer de branche meer gebruik maakt van cloud-first technologieën, zoals tijdens de coronacrisis gebeurde, is het dan ook dubbel zo belangrijk om de cybersecurity optimaal in te richten.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024