Witold Kepinski - 06 april 2021

Flinke stijging in het aantal ICT-vacatures

Flinke stijging in het aantal ICT-vacatures image

Elk kwartaal komt Hallo Professionals met de nieuwste arbeidsmarktmonitor. In Q1 2021 zijn de opvallendste ontwikkelingen: het aantal ICT-vacatures is gestegen, het aantal actief zoekende IT-professionals is gedaald, freelancers vinden sneller een opdracht en IT-professionals voor vaste functies blijven schaars.

Stijgend aantal ICT-vacatures in 1e kwartaal 2021

Er is een stijging in het aantal ICT-vacatures. In het eerste kwartaal van 2021 kwam het aantal ICT-vacatures uit op 9.316. Dit is een stijging van 22,7% in vergelijking met het gemiddelde over 2020 per kwartaal. Het gemiddelde aantal vacatures over 2020 per kwartaal bedroeg 7.593. Door de COVID-19 crisis is de noodzaak van een goede IT-infrastructuur extra benadrukt. Digitalisering en automatisering van het huidige werkproces is hierdoor in een stroomversnelling gebracht met als resultaat een verhoogde investering in ICT.

Drijfveren van IT-professionals tot veranderen van baan

De belangrijkste drijfveren voor IT-professionals in Q1 2021 om over te stappen naar een nieuwe baan blijven hetzelfde: goed salaris, acceptabele reistijd, werksfeer, inhoud van het werk en vast contract. Wel is er een verschil tussen de vrouwelijke en de mannelijke IT-professionals. Zo vinden de dames flexibele werktijden het belangrijkst, daar waar de heren gaan voor een goed salaris.

Invultijd ICT-vacatures meer dan gehalveerd

De invultijd van ICT-vacatures is in het eerste kwartaal van 2021 significant gedaald naar 14 dagen. Waar dit in kwartaal 4 van 2020 nog 33 dagen was. Met 14 dagen komt het aantal dagen dat een vacature openstaat weer terug op het niveau van voor de COVID-19 crisis. Juist de IT-freelancers vonden eerder een nieuwe opdracht in het eerste kwartaal van 2021 dan in 2020.

Risico’s overstappen nieuwe baan te groot volgens IT-professionals

Het aantal niet-zoekende IT-professionals is gestegen met 4% ten opzichte van het voorgaande kwartaal, namelijk van 35% naar 39%. IT-professionals durven minder snel te kiezen voor een baanwissel in het eerste kwartaal van 2021. Zij vinden de risico’s zoals financiële instabiliteit en economische onzekerheid momenteel te groot.