Redactie - 06 april 2021

KPN biedt zorgeloze wifi op de zaak met Cisco Meraki

KPN biedt zorgeloze wifi op de zaak met Cisco Meraki image

KPN biedt zorgeloze wifi op de zaak met Cisco Meraki. "Uitstekende en veilige wifi op de zaak is voor veel bedrijven – en wordt na corona weer voor zo goed als alle bedrijven – een noodzakelijke voorwaarde voor een goede bedrijfsvoering. Het makkelijk en veilig beheren van een of meerdere optimaal presterende wifinetwerken is echter geen sinecure. De nieuwe KPN-dienst Premium Wifi is een volledig beheerde dienst, een wifi-totaaloplossing die je ontzorgt met high-end wifitoegangspunten, een cloud-based online beheerportaal en geavanceerde beveiliging", zo meldt KPN.

"In de snel digitaliserende samenleving is het belangrijker dan ooit om altijd digitaal in business te zijn. Het verhoogt de bedrijfsproductiviteit en zorgt er voor dat je efficiënt je klanten kunt bedienen. Essentieel daarin is uitstekende en veilige wifi op de zaak waar je geen omkijken naar hebt en dus meer ruimte krijgt om te focussen op ondernemen. Medewerkers zitten al lang niet meer altijd op één plek en gaan door het hybride werkmodel na corona nóg mobieler werken. Daarnaast is wifi belangrijk voor bijvoorbeeld de eigen apparaten van medewerkers en gasten, voor hardware zoals camera’s, printers en pinapparaten en voor bellen via wifi (VoWifi). Oftewel: overal – van werkplekken tot de kantine en van het magazijn tot de winkel – heb je als bedrijf snelle, stabiele en veilige wifi nodig", aldus KPN.

Overal de wifi met Premium Wifi

Met die wetenschap heeft KPN de nieuwe dienst Premium Wifi ontwikkeld. Zorgeloze wifi die begint met een sitescan van een expert op het kantoor. "Daarmee wordt bepaald hoeveel en welk type wifitoegangspunten er precies nodig zijn door het hele bedrijf. In elke binnenruimte (en in het geval van Premium Wifi Outdoor, ook elke buitenruimte) krijg je een high-end wifitoegangspunt van Cisco Meraki. Ook voor vochtige of stoffige locaties, zoals een zwembad of werkplaats, is een geschikt toegangspunt beschikbaar. Na installatie van de toegangspunten door de expert, wordt het wifinetwerk naar wens ingericht. Zo kan bepaald worden wie waar toegang toe krijgt en wat er op het netwerk gedaan mag worden. Premium Wifi is een managed dienst waarbij je een abonnement neemt op de hardware en software. Het wifinetwerk wordt op maat geïnstalleerd en op afstand voor je beheerd. Zo word je ontzorgd bij het verbeteren van de netwerkperformance, het monitoren van de netwerkbelasting, verdelen van bandbreedte, verzamelen van data, wijzigen van instellingen en het verhelpen van problemen. Via het beheerportaal kunnen per locatie verschillende netwerken worden ingesteld. Voor ieder netwerk bepaal je wie er toegang krijgen en wat zij op het netwerk kunnen doen. Ook kun je gemakkelijk instellingen voor het limiteren van de bandbreedte voor bepaalde applicaties of gastennetwerken laten instellen", zo meldt KPN.

Inzicht en beheer

KPN Meldt verder: "Als cloud-based beheerportaal is het Premium Wifi/Cisco Meraki-dashboard altijd up-to-date. Daardoor beschik je 24/7 over de meest recente versie – en dus over de nieuwste innovaties rondom netwerkbeheer. In het portaal, dat je gemakkelijk vanuit je browser opent, zie je snel de status van alle toegangspunten, firewalls en andere apparaten in je netwerk (zoals switches en kassasystemen). Netwerkproblemen zijn doorgaans eenvoudig remote op te lossen"

Het portaal biedt geavanceerde analytics-mogelijkheden:

-          Hoeveel gebruikers er op elk moment actief zijn.

-          Wat de netwerkbelasting is voor elk toegangspunt in het netwerk.

-          Welke applicaties, poorten en IP-adressen veel worden gebruikt.

-          Waar de gebruuker meer toegangspunten nodig hebt (dankzij een heatmap van je locatie).

Bereik en performance van het netwerk verbeteren

"Wifi werkt op basis van radiogolven, waardoor bedrijven vaak tegen beperkingen aanlopen op het gebied van bereik en performance. Zo kunnen dikke muren, vloerverwarming, magnetrons en andere apparaten (zoals DECT-telefoons) op dezelfde of een aanpalende frequentie funest zijn voor het bereik. Fysieke maatregelen om het bereik te optimaliseren zijn belangrijk. De Cisco Meraki toegangspunten werken op basis van mesh-technologie. Daarmee creëer je een deken van wifi door het gehele kantoor zonder dat er kabels getrokken moeten worden. Twee van de drie varianten zijn voorzien van Wifi 6, waardoor het bereik groter is en er minder noodzaak is om extra toegangspunten of wifi repeaters te installeren. Wifi 6 biedt bovendien hogere snelheden wanneer veel apparaten tegelijk verbonden zijn. Premium Wifi bevat verder een radiofrequentiemonitor. Ieder toegangspunt monitort wat voor elektromagnetische straling er in de omgeving van het wifinetwerk zit. Zo zie je bijvoorbeeld wat er allemaal gebeurt op de 2,4 en 5 GHz frequenties én binnen het DECT- en bluetoothspectrum. Eventuele knelpunten kunnen hierdoor gemakkelijk worden gedetecteerd en mogelijk meteen worden opgelost. Het mooiste: dat kan dus allemaal op afstand", aldus KPN.

Doeltreffende securitymaatregelen

KPN: "Premium Wifi bevat niet alleen een uitgebreid aantal monitoring- en beheermogelijkheden, maar ook geavanceerde bescherming van je netwerk en gebruikers tegen cybercriminaliteit. De firewall van Cisco Meraki analyseert al het netwerkverkeer grondig (t/m laag 7) en laat je instellen welk verkeer wel en niet is toegestaan. YouTube en torrentsites kun je bijvoorbeeld laten blokkeren. Het Wireless Intrusion Prevention System van Cisco Meraki beschermt je draadloze netwerk optimaal tegen aanvallen van buitenaf, waarbij aanvallen real-time kunnen worden gemonitord. Om te voorkomen dat gasten schade kunnen aanrichten aan het bedrijfsnetwerk, richt je gemakkelijk een gastnetwerk in. Je bepaalt zelf waar gasten toegang toe hebben op dit netwerk en hoeveel bandbreedte hiervoor gereserveerd wordt. Tot slot ontvangen de toegangspunten automatisch de laatste firmware-updates, waardoor ze altijd veilig zijn én optimaal functioneren", alus KPN.

Premium Wifi bij business partners

Premium Wifi is onderdeel van KPN EEN MKB en de dienst wordt volledig verzorgd door businesspartners van het KPN Partner Network. Premium Wifi kan afgesloten worden samen met KPN EEN MKB Internet. Deze extra veilige internetverbinding beschermt automatisch alle verbonden apparaten tegen malware, ransomware en virussen door onveilige websites te blokkeren.

SuperWifi

"Voor kleinere kantoren en thuiskantoren heeft KPN eerder de dienst KPN SuperWifi gelanceerd. Daarmee kun je snel een wifinetwerk creëren zonder kabels te trekken. SuperWifi werkt ook op basis van de mesh-technologie, waarbij de satellieten als het ware toegangspunten zijn die het wifisignaal naar elkaar door stralen. De dienst biedt, vergeleken met Premium Wifi, wat beperktere beheermogelijkheden: de Wifi Manager in de KPN Thuis-app geeft inzicht in de prestaties van het netwerk en laat zien welke apparaten er verbonden zijn", aldus KPN.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024