Wouter Hoeffnagel - 30 maart 2021

Inmarsat dient kort geding in tegen Nederlandse staat wegens 5G

Inmarsat dient kort geding in tegen Nederlandse staat wegens 5G image

Het Britse satellietbedrijf Inmarsat stapt naar de rechter. Het bedrijf wil zijn schotels waarmee noodsignalen van schepen op zee worden opgevangen niet uit Burum verwijderen. Dit is volgens het ministerie van Economische Zaken echter mogelijk aangezien het nieuwe 5G-signaal voor storingen kan zorgen.

Dit meldt het FD. Inmarsat is het niet eens met de lezing van het ministerie. Het bedrijf benadrukt niet tegen 5G te zijn, maar stelt geen kant op te kunnen. De schotels van Inmarsat versturen noodsignalen vanaf schepen op zee via de 3,5 GHz-frequentieband. Dit gebeurt al sinds 1990. Inmiddels is dezelfde frequentie internationaal echter ook toegewezen voor 5G.

De 3,5 GHz-frequentieband moet volgens het ministerie van Economische Zaken vanaf uiterlijk najaar 2022 beschikbaar zijn voor telecomproviders. Dit betekent in de praktijk dat bestaande gebruikers zoals Inmarsat plaats moeten maken. Inmarsat stelt echter wel te willen verhuizen, maar dan wel een garantie nodig te hebben dat het zijn schotels minimaal tien jaar in het nieuwe gastland mag plaatsen. Die garantie wil volgens Gerard Luursema, locatiedirecteur bij Inmarsat, echter niemand geven.