Wouter Hoeffnagel - 22 maart 2021

Apple moet honderden miljoen dollars betalen wegens patentschending

Apple moet honderden miljoen dollars betalen wegens patentschending image

Apple moet 308,5 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan Personalized Media Communications wegens patentinbreuk. Een federale jury oordeelt in een rechtszaak aangespannen in de Amerikaanse staats Texas dat Apple inbreuk maakt op een patent rondom DRM-content.

Het gaat specifiek om een patent waarmee Apple inbreuk zou maken met FairPlay, dat het bedrijf onder meer gebruikt voor het distribueren van versleutelde content via iTunes, Apple Music en de App store. FairPlay is ontwikkeld door Apple.

Slepende rechtszaak

Personalized Media Communications stelt dat Apple met FairPlay inbreuk maakt op patenten. De zaak loopt al sinds 2015. Apple wist de zaak in eerste instantie met succes van tafel te krijgen, maar dat besluit is later door een hogere rechtbank teruggedraaid. Ook probeerde eerder ook het patent via de rechtbank ongeldig te laten verklaren, maar hierin ging de rechter niet mee.

Apple stelt dat Personalized Media Communications een patenttroll is. Dit zijn bedrijven die uitsluitend patenten in handen hebben, maar zelf geen producten ontwikkelen. Zij genereren winst via licentiegelden die worden betaald voor het gebruik van patenten die zij in handen hebben. Personalized Media Communications richt zijn pijlen overigens niet alleen op Apple; ook tegen Amazon en Netflix zijn door het bedrijf rechtszaken aangespannen.