Main Capital investeert in softwareleverancier voor financiële diensten FOCONIS

18-03-2021 | door: Witold Kepinski

Main Capital investeert in softwareleverancier voor financiële diensten FOCONIS

Main Capital maakt bekend dat het een meerderheidsbelang heeft verworven in FOCONIS, een leverancier van datakwaliteits-, controle- en compliance-software voor banken in het Duitstalige gebied. Met haar uitgebreide productaanbod heeft FOCONIS een leidende marktpositie opgebouwd onder spaar- en coöperatieve banken, door klanten te helpen te voldoen aan wettelijke vereisten, de gegevenskwaliteit te verbeteren en operationele kosten te besparen.

FOCONIS, opgericht in 2000 met het hoofdkantoor in Vilshofen, is uitgegroeid tot een toonaangevende softwareleverancier voor banken in het Duitstalige gebied met 80 medewerkers. Onder de ruim 600 klanten van het bedrijf bevinden zich voornamelijk spaarbanken (Sparkassen), coöperatieve banken (Genossenschaftsbanken) maar ook particuliere banken en verenigingen. Het hoofddoel van de FOCONIS-oplossing is klanten helpen bij het identificeren en toepassen van gegevens- en nalevingscontroles om zo een efficiënt intern controlesysteem te implementeren.

Het belangrijkste product, FOCONIS-ZAK®, consolideert gegevens uit verschillende bronnen (bijv. effectentransacties, bedrijfsinformatie, kredietwaardigheid), analyseert, controleert en corrigeert deze gegevens, en werkt de gegevens vervolgens automatisch bij in het kernbanksysteem van de cliënt. Dit resulteert in een betere gegevenskwaliteit, verbeterde compliance processen en lagere operationele kosten voor banken, aangezien veel handmatige compliance- en gegevenscontroleprocessen kunnen worden geautomatiseerd.

Naast FOCONIS' data-integratie, procesautomatisering en workflow-mogelijkheden (incl. RPA-integratie), komt het belangrijkste concurrentievoordeel van het bedrijf voort uit de nauwe samenwerking met de grootste aanbieders van datacentra in het Duitstalige gebied, waardoor FOCONIS toegang heeft tot klantgegevens die zijn opgeslagen in bancaire kernsystemen. Bovendien overtuigt de nieuwe versie ZAK3 met een cloud-ready tech-stack, sterke gebruiksvriendelijkheid en moderne UI en kunstmatige intelligentie functionaliteit.

In de afgelopen jaren zijn financiële instellingen onder toenemende druk komen te staan als gevolg van de heersende lage rente, toenemende regelgeving en nieuwkomers op de markt die traditionele dienstverleners uitdagen. Om het hoofd te bieden aan de hoeveelheid aan financiële regelgeving en concurrerend te blijven, wordt verwacht dat banken en andere instellingen voor financiële dienstverlening hun processen en organisaties verder zullen rationaliseren, waardoor FOCONIS in de komende jaren een sterk groeipad zal inslaan.

Main Capital zal FOCONIS en haar management team actief ondersteunen bij het uitbouwen van haar bestaande marktpositie en het voortzetten van haar sterke groeipad door verdere uitbreiding naar aangrenzende klantsegmenten met hoge eisen op het gebied van regelgeving en datakwaliteit. Naast autonome groei-initiatieven zullen selectieve add-on acquisities een belangrijke groeipijler zijn in het partnerschap, waardoor de waarde propositie voor de klanten van FOCONIS verder wordt verbeterd.

Terug naar nieuws overzicht