Franse toezichthouder start onderzoek naar privacyfunctie van Apple

18-03-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Franse toezichthouder start onderzoek naar privacyfunctie van Apple

De Franse antimededingingsautoriteit start een onderzoek naar Apple. Onderzocht wordt of Apple concurrenten oneerlijk behandelt door het toelaten van eigen gerichte advertenties, terwijl een nieuwe functie die van concurrenten blokkeert. 

Dit meldt Reuters. Aanleiding voor het onderzoek zijn klachten van adverteerders over een nieuwe functie genaamd 'App Tracking Transparency'. Deze geeft iOS-gebruikers de mogelijkheid trackers van adverteerders te blokkeren. Apple stelt hiermee de privacy van gebruikers te verdedigen.

De Franse groepen IAB France, MMAF, SRI en UDECAM dienden echter een klacht in bij de Franse toezichthouder. Zij stellen dat de nieuwe feature niet de mogelijkheid van Apple inperkt om gericht advertenties naar gebruikers van iOS-software te sturen. Dit zou Apple doen zonder gebruikers om toestemming te vragen. De partijen stellen dat Apple hiermee concurrenten oneerlijk behandeld. Een verzoek om het uitrollen van de functie te blokkeren is door de Franse toezichthouder afgewezen. De toezichthouder start echter wel een onderzoek. 

Terug naar nieuws overzicht