AMD lanceert nieuwe EPYC server processors

17-03-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

AMD lanceert nieuwe EPYC server processors

Met de derde generatie EPYC processoren brengt AMD negentien varianten voor servers op de markt. Verschillende grote techspelers hebben al bevestigd de nieuwe processoren te gaan gebruiken.

AMD brengt de EPYC 7003 series meteen op de markt. De reeks is de opvolger van de 7002 reeks en is, in navolging van de consumentenreeks die vorig najaar verscheen, gebaseerd op de Zen 3 architectuur die onder meer 19 procent meer instructies per clock belooft.

De processorproducent mikt op drie domeinen: high performance computing (HPC), cloudspelers en enterprise met onder meer meer I/O en geheugen doorvoer en betere prestaties voor onder meer transactionele database verwerking.

De 19 verschillende serverchips hebben 8 tot 64 cores met respectievelijk 16 tot 128 threads. In die reeks zijn er ook vier F-modellen die een hogere kloksnelheid hebben. De prijzen (per duizend chips) variëren van 913 dollar tot 7890 dollar.

De aankondiging gaat gepaard met het nieuws dat verschillende grote techleveranciers hun servers of cloudaanbod zullen uitrusten met chips uit de nieuwe EPYC 7003 reeks. AWS zal ze later dit jaar in een Amazon EC2 instance aanbieden en ook Azure en Google Cloud zullen clouddiensten met chips uit deze reeks aanbieden.

Cisco verwerkt ze in haar Unified Computing System Rack servers, Dell Technologies voor haar PowerEdge XE8545 servers, maar ook HPE (ProLiant servers, Apollo systemen en Cray EX supercomputers), Lenovo, Oracle, VMware, Tencent Cloud en Supermicro zullen nu of later dit jaar de 7003 reeks in hun aanbod verwerken

Terug naar nieuws overzicht