Wat zijn de verschillen tussen Windows en Ubuntu?

12-03-2021

Wat zijn de verschillen tussen Windows en Ubuntu?

Er zijn allerlei verschillende soorten besturingssystemen, waarvan Windows heel bekend is. Ubuntu is wat dat betreft een distributie van een ander bekend besturingssysteem, namelijk Linux. Dat is een opensource-besturingssysteem en wordt gebruikt voor allerlei servers. Het is zowel voor Windows als Ubuntu mogelijk om een VPS voor het gewenste besturingssysteem te gebruiken. Er zijn uiteraard verschillen tussen beide systemen en welke dat zijn ontdek je hier.

Verschil in kosten
Een van de verschillen tussen Windows en Ubuntu heeft betrekking op de kosten. Bij het Windows-besturingssysteem is er wat dat betreft sprake van licentiekosten per gebruiker. Ubuntu maakt als distributie van Linux deel uit van het opensource-landschap. Je hoeft voor het gebruik van Ubuntu dan ook geen kosten voor een licentie te betalen. De licentie is gratis en dat komt voort uit de filosofie van Ubuntu. Die houdt in dat iedereen in staat wordt gesteld om van vrije software gebruik te maken zonder daarvoor te moeten betalen.

Verschil in veiligheid
Naast een verschil in kosten is er eveneens sprake van een verschil in veiligheid. Bij het gebruik van Windows is er de gevoeligheid voor gebruikersfouten. De interface is bij het besturingssysteem geïntegreerd en dat maakt de kwetsbaarheid van het systeem groter. Bij de distributie van Linux in de vorm van Ubuntu is er voor de standaardgebruikers geen toegang tot de belangrijke instellingen van het systeem. Indien er zich een veiligheidsleemte voordoet, is deze bovendien snel te verhelpen.

Verschil in features en software
Een ander verschil dat zich voordoet tussen Windows en Ubuntu heeft betrekking op de features en software. Het is voor Windows zo geregeld dat alle programma’s die gangbaar zijn ondersteuning krijgen. Bovendien is het mogelijk om Microsofts Windowsapplicaties te gebruiken. Bij Ubuntu is het zo dat er niet voor elk programma een port bestaat. Er is wel sprake van een grote hoeveelheid applicaties. Voor wat betreft de bediening is er nog een verschil. Zo is erbij Windows sprake van een grafische gebruikersinterface en bij de distributie van Linux is er een commandoregel van toepassing.

Gebruik van VPS
Overigens is er geen verschil bij het gebruik van een VPS. Die is als Ubuntu server in te stellen, maar ook als Windows Server. Dat is namelijk het voordeel van een eigen Virtual Private Server die de vrijheid biedt om naar voorkeur een bepaald besturingssysteem gebruik te maken.

Trans IP

Terug naar nieuws overzicht