Wouter Hoeffnagel - 11 maart 2021

Europese Commissie: Productie van halfgeleiders in EU moet dit decennium verdubbelen

Europese Commissie: Productie van halfgeleiders in EU moet dit decennium verdubbelen image

De Europese Commissie wil de productie van halfgeleiders binnen de Europese Unie (EU) in 2030 verdubbelen. De EU moet dan goed zijn voor zo'n twintig procent van de wereldwijde halfgeleiderproductie.

Dit maakt de Europese Commissie bekend in zijn Digital Compass 2030. Al langer gaan er stemmen op om de Europese productie van halfgeleiders te versterken. De EU wil zo minder afhankelijk worden van het buitenland op dit vlak. Dit is van belang, aangezien chips een cruciale rol spelen in onze maatschappij. Zo waarschuwde onlangs nog verschillende autofabrikanten dat zij hun productie moesten verlagen door een tekort aan chips.

Op dit moment is de EU goed voor ongeveer tien procent van de wereldwijde chipproductie. Dit aandeel moet dus gaan verdubbelen. De EU wil zich hierbij specifiek richten op de productie van 5nm-chips of kleiner.

Meer (vrouwelijke) IT-specialisten

Naast Europese chipproductie gaat het Digital Compass 2030 ook in op andere zaken. Denk hierbij aan het vergroten van het aantal IT-specialisten in de EU dat in 2030 minimaal twintig miljoen moet bedragen. Ook het aantal vrouwelijke werknemers in de IT-sector moet worden vergroot.

Ook zet de Europese Commissie in op het digitaal transformeren van het bedrijfsleven. Zo streeft de commissie ernaar dat drie op de vier bedrijven in 2030 gebruik maakt van cloud computing, big data en kunstmatige intelligentie. 90% van de Europese mkb'ers zouden daarnaast in 2030 een 'basisniveau van digitale intensiteit' moeten hebben. Dit percentage lag in 2019 nog op 61%. Ook streeft de Europese Commissie naar zo'n 250 unicorns, start-ups met een waarde van meer dan een miljard dollar. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2021.

5G en gigabitinternet

Denk echter ook aan gigabitinternet en 5G, technologieën waar alle Europese huishoudens in 2030 toegang toe moeten hebben. Daarnaast zet de Europese Commissie in op quantumcomputing; de EU moet in 2030 tot de top behoren op dit vlak. De eerste Europese quantumcomputer moet in 2025 gerealiseerd zijn.