Nieuwe supercomputer SURF gaat Snellius heten

08-03-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Nieuwe supercomputer SURF gaat Snellius heten

De nieuwe nationale supercomputer van SURF wordt vernoemd naar de bekende Nederlandse wetenschapper Snellius. De grootste en snelste supercomputer van Nederland komt deze zomer beschikbaar voor de Nederlandse wetenschap. De naam is natuurlijk mede gekozen vanwege de associatie in het Nederlands met ‘snel’ zo meldt SURF.

Willebrord Snel van Royen (Leiden, 1580-1626), ook bekend onder zijn Latijnse naam Snellius, was een Nederlandse wis- en natuurkundige, humanist, taalkundige en astronoom. Hij was van 1613 tot zijn dood in 1626 hoogleraar wiskunde aan de Universiteit Leiden. Hij is vooral bekend van de naar hem genoemde wet van Snellius uit de optica, die aangeeft hoe lichtstralen gebroken worden op de overgang van bijvoorbeeld lucht naar glas.

Begin februari maakte SURF bekend dat het uis getart met de bouw van de nieuwe supercomputer. De supercomputer, die wordt geleverd door Lenovo, geeft het wetenschappelijk onderzoek in Nederland nog meer rekenkracht. Het systeem krijgt een peak performance van 14 petaflop/s en wordt daarmee het krachtigste high-performance computing-systeem van Nederland.

Terug naar nieuws overzicht