Meer vrouwen in hogere leidinggevende posities ondanks pandemie

08-03-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Meer vrouwen in hogere leidinggevende posities ondanks pandemie

Het aantal vrouwen met een hogere leidinggevende functie in bedrijven in het middensegment is wereldwijd gestegen tot 31%. Dit ondanks de COVID-19-pandemie die economieën over de hele wereld treft.

Grant Thornton brengt de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt in beeld in het jaarlijkse Women in business-rapport. Karin van Wijngaarden, partner familiebedrijf: "Het doorbreken van de grens van 30% is zeker een vooruitgang - die is gestegen van 19%, toen we genderdiversiteit 17 jaar geleden voor het eerst begonnen te volgen - maar deze winst kan gemakkelijk verloren gaan. Het is geruststellend dat 92% van de bedrijven wereldwijd zegt actie te ondernemen om de betrokkenheid en inclusie van hun werknemers te garanderen tegen de negatieve achtergrond van de pandemie. Met de normalisering van telewerken worden werkgevers steeds flexibeler over hoe, waar en wanneer werknemers hun werk doen."

Het percentage vrouwelijke leiders is gestegen tot 31%. Dit cijfers bleef de voorgaande twee jaar (2019 en 2020) op 29% bleef steken. Ook wordt de belangrijke drempel van 30% overschreden, wat het onderzoek 'Het verhaal van de theorie van de kritische massa' van D. Dahlerup de minimale vertegenwoordiging is die nodig is om besluitvormingsprocessen te veranderen. Alle onderzochte regio's, met uitzondering van APAC (28%), hebben nu de mijlpaal van 30% overschreden.

C-suite functies toegenomen

Een andere bemoedigende uitkomst is het soort leidinggevende functies dat vrouwen bekleden. Uit het onderzoek van Grant Thornton blijkt dat het aantal vrouwen in operationele C-suite functies in vergelijking met vorig jaar is gestegen: het aantal vrouwelijke CEO's is met 6 procentpunt gestegen tot 26%, het aantal vrouwelijke CFO's is eveneens met 6 procentpunt gestegen tot 36%, en het aantal vrouwelijke COO's is met 4 procentpunt gestegen tot 22%. Het aandeel vrouwen in de meer traditionele senior HR-functies daalde licht tot 38% (-2 procentpunt ten opzichte van 2020), en vertoont sinds 2019 een dalende trend. Van Wijngaarden: “Nu ESG (environment, social, governance) een belangrijk speerpunt wordt, zie ik een enorme kans voor (aanstormend) vrouwelijk talent om die C-positie met passie te gaan vervullen.”

Bovendien is meer dan twee derde (69%) van de respondenten het ermee eens dat in hun organisaties de nieuwe werkpraktijken als gevolg van COVID-19, het carrièretraject van vrouwen op lange termijn ten goede zullen komen. Dit ondanks mogelijk belemmerende factoren die te maken kunnen hebben met de flexibiliteit die werken op afstand biedt.

Gevolgen pandemie

Hoewel het aantal vrouwen in leidinggevende functies is toegenomen, blijven er vragen bestaan over de gevolgen van de COVID-19-pandemie voor vrouwen, met name werkende moeders. Uit gegevens van de VN blijkt dat vóór de pandemie vrouwen drie keer zoveel onbetaald huishoudelijk werk deden als mannen, en er zijn steeds meer aanwijzingen dat COVID-19 dit verschil alleen maar groter maakt - en ook de extra verantwoordelijkheden van kinderopvang en thuisonderwijs terwijl de scholen gesloten zijn, met zich meebrengt.

Terug naar nieuws overzicht