Redactie - 15 maart 2021

NTT Ltd: Databeheer is uitermate belangrijk, plus de zekerheid dat dit veilig gebeurt

NTT Ltd: Databeheer is uitermate belangrijk, plus de zekerheid dat dit veilig gebeurt image

Snelheid. Bij applicatiebouw, bij beleidsbeslissingen, bij datatransport. En veilig databeheer. Daar draait het om volgens Suzette Oskam en Tom Verkuil van NTT Ltd. De hybrid cloud vervult deze wensen. “Wij hebben de dieptechnische kennis om te verbinden met de legacy omgeving.”

Oskam is Vice President Go To Market Practices, Verkuil is Vice President Managed Services. Dutch IT- channel bespreekt met hen de automatiserings-ontwikkelingen die zij zien bij hun klanten. Als eerste bespreekt Oskam de gevolgen van de pandemie; de enorme belasting die dat heeft opgeleverd voor de IT-afdelingen. “En voorlopig blijven ze daar nog wel mee bezig. Want ze willen vervolmaken wat ze een klein jaar geleden in gang hebben gezet: de inzet van hybride cloud om tijd te winnen en de digital workplace in te richten. En dat moet ‘secure by design’ zijn, aansluitend op ons motto.”
Een tweede trend die zij waarneemt: “Agility, wendbaarheid. Bedrijven willen snel kunnen schakelen als zich iets voordoet. En daarbij hun beslissingen baseren op data-analyses. Dat kan nu veel sneller, omdat de verwerking van data al in de cloud of in de edge gebeurt.”
Snelheid ziet haar collega Verkuil eveneens als een drijfveer voor organisaties om hun IT-landschap aan te passen. Hij ziet de sterke opkomst van managed services. “Vanuit de technologie een logische stap. Voorheen moest je eerst een plan bedenken, apparatuur en software bestellen, de oplossingen testen, enzovoorts. Daar gaat veel tijd overheen. As-a-service neemt al die belemmeringen weg. Je kunt capaciteit uit de cloud halen wanneer je dat nodig hebt. Daarbij is het kostenefficiënt, je hoeft niet van tevoren hoge investeringen te doen. En je kunt op- en afschalen naar behoefte.”

Compliance
Verkuil ziet, als gevolg van aangescherpte regelgeving, een toegenomen belangstelling voor compliance en security. “Organisaties willen weten waar de data staan, wie de eigenaar is, wie ze manipuleert en of dat volgens de bedrijfsrichtlijnen gebeurt. Databeheer is uitermate belangrijk. Plus de zekerheid dat dit veilig gebeurt.”
Oskam beaamt dit: “Feitelijk is dit onze kracht: beveiligde connectiviteit vanuit ons ontwerp. Het mag dan wel zo zijn dat as-a-service een hoge vlucht neemt, er zal altijd – om diverse redenen – een legacy omgeving zijn. Die moet je naadloos verbinden met de ‘nieuwe’ omgeving. Wij hebben, vanuit ons verleden, dieptechnische kennis over connectiviteit. Daarbij komt dat we wereldwijd hetzelfde model hanteren om end-2-end security te garanderen. Wij werken wereldwijd; dat is interessant voor mensen, dat trekt nieuw talent aan. Vooral ook vanwege onze innige samenwerking met Microsoft. Het is gewoon boeiend om bij ons te (blijven) werken.”
“Kennis is essentieel, vooral nu de technologie zo razendsnel verandert. Aangevuld met de kennis van reeds bestaande platformen, want het één kan niet zonder het ander”, vult Verkuil aan.
Hij voegt eraan toe dat Nederland te klein is om alle kennis in huis te hebben. “Maar dat hoeft ook niet, want wij kunnen putten uit alle expertise die wij wereldwijd in onze rangen hebben.”

Advies
De hybrid cloud is waar veel organisaties behoefte aan hebben. Uit onderzoek van NTT, vervat in het ‘2021 Hybrid Cloud Report’ blijkt dat 60,9 procent van alle bedrijven wereldwijd al gebruikmaakt van een hybrid cloud en dat nog eens 32,7 procent van de respondenten van plan is binnen 12-24 maanden een hybride oplossing te implementeren.
Maar er zitten wel haken en ogen aan de digitale transformatie. “Daarom hebben wij consultants in dienst die helpen de klantwensen in kaart te brengen en advies kunnen uitbrengen over de te volgen strategie”, legt Verkuil uit. Hij geeft aan dat dit gebeurt met sprints van twee, drie weken. “De uitkomst is erg snel bekend, niemand zit te wachten op trajecten van twee, drie maanden.”
Bedrijven leren met NTT hoe je applicaties in de cloud bouwt, hoe je SaaS-applicaties integreert in de bestaande omgeving. “Wij hebben voor dit alles een framework ontwikkeld, waarin wij onze best practices hebben verwerkt, en wij hebben tools om dit snel en veilig uit te voeren.”

Keuzevrijheid
Oskam geeft aan dat in vrijwel alle gevallen de legacy omgeving opnieuw moet worden opgebouwd. “Daarbij houden we rekening met waar welke workloads het beste tot hun recht komen. Ook beschikken onze klanten over keuzevrijheid, want het maakt ons niet uit welke cloud ze willen gebruiken; Google, Azure, Amazon, of welke dan ook. En het maakt ook niet uit welke ERP-smaak ze hebben; Oracle, SAP, noemt het maar op. Wij zijn vendor onafhankelijk in onze werkwijze.
Om per organisatie tot de beste oplossing te komen, houdt NTT virtuele sessies met de benodigde experts. “Die kennis halen we overal vandaan, maar een lokale consultant is het aanspreekpunt voor een klant. Hij spreekt immer de taal van de klant en kent de bedrijfscultuur. Bij die sessie gaan we uit van de mogelijkheden die er zijn; we zien geen beperkingen. Het uitgangspunt is dat we een oplossing bouwen die klanten controle geven over alle workloads.”

Petabytes
Onderzoek gaat tegenwoordig ook naar 5G, edge computing en Internet of Things als aanvulling op bestaande platformen. Of klanten daar al mee bezig zijn? “De petabytes vliegen je om de oren”, antwoordt Oskam.
“Wij hebben sessies waarin we die mogelijkheden doornemen, met onze Consultancy Advisory aanpak. Ook is de samenhang van OT en IT tegenwoordig een dwingend onderwerp”, vertelt Verkuil. “Uitgangspunt blijft daarbij: ‘secure by design’. Vrijwel alle organisaties zijn data driven; en dat moet veilig gebeuren.”

Platform-based Managed Services
Klanten zijn op zoek naar diensten en services die een hoge mate van voorspelbaarheid hebben, schaalbaar en kostenefficiënt zijn. NTT beantwoordt deze marktvraag via Platform Based Managed Services. Dit zijn managed diensten, waarbij een bewezen aanpak en een hoge mate van standaardisatie, automatisering en API’s integratie centraal staan.

Door: Teus Molenaar