IDC: vraag naar PC devices blijft dit jaar sterk toenemen

05-03-2021 | door: Witold Kepinski

IDC: vraag naar PC devices blijft dit jaar sterk toenemen

Volgens onderzoek van IDC zal de verkoop van traditionele pc's (een combinatie van desktops, notebooks en werkstations) in EMEA in 2021 in totaal 96,4 miljoen eenheden bedragen, een groei van 16,0% op jaarbasis. Nogmaals, de voortdurende lockdown in de hele regio zal resulteren in een aanhoudende vraag naar apparaten die werk / studie / spelen-vanuit-huisgebruik mogelijk maken in de eerste helft van 2021, met de sterkste groei ooit geregistreerd in 2021Q1 (39,1% op jaarbasis).

De West-Europese commerciële markt zal naar verwachting een sterke groei laten zien (25,6% op jaarbasis) in 2021Q1 en zal blijven groeien met dubbele cijfers tot het derde kwartaal van het jaar, ondersteund door grote lopende aanbestedingen voor onderwijs die nog moeten worden afgerond. Er is ook een sterke vraag in het overheidssegment en de particuliere sector, aangezien werknemers apparaten blijven kopen om op afstand te werken.

"Terwijl de lockdown-duur verder gaat dan de verwachtingen van velen, blijft de ongekende vraag naar persoonlijke computerapparatuur parallel bestaan", zegt Simon Thomas, onderzoeksanalist bij IDC West-Europa Personal Computing. "De voortzetting van de verschuiving van bedrijven naar mobiele werkoplossingen, gecombineerd met het aanhoudende verlangen van de consument naar entertainment terwijl ze thuis blijven tijdens de pandemie, zal resulteren in een aanhoudende vraag naar mobiele apparaten. Dit zal resulteren in een sterke groei ondanks talrijke beperkingen als gevolg van problemen met de toeleveringsketen."

De West-Europese consumentenmarkt zal naar verwachting vasthouden aan zijn indrukwekkende traject met een uitzonderlijke groei van 60,5% op jaarbasis in 2021Q1, wat de sterkste groei ooit zal zijn. Desktop zal naar verwachting een gezonde groei van 21,6% joj laten zien in 2021Q1, voornamelijk ondersteund door een sterke gamingtractie, waarvan is bewezen dat de vraag naar grotendeels niet wordt beïnvloed door de lancering van de nieuwste generatie gameconsoles. Het is niet verwonderlijk dat mobiele vormfactoren klaar staan om opnieuw een recordbrekend kwartaal te genereren. De algehele overgang van desktop naar notebook en de verandering in de vraag van de consument van één apparaat per huishouden naar één apparaat per persoon blijft de enorme vraag naar notebooks voeden, met een verwachte groei van 70,2% op jaarbasis.

De nieuwe PC-prognose voor de regio's CEE en MEA werd substantieel naar boven bijgesteld, niet alleen voor 21Q1, maar voor het hele jaar. "De vraag naar pc's is niet afgenomen", zegt Nikolina Jurisic, Senior Research Manager IDC EMEA. '' Integendeel, het blijft zeer sterk in alle commerciële sectoren en ook in de consumentenruimte als reactie op een pandemie, wat bijdraagt aan een zeer lage voorraadcyclus in het kanaal. Uitgebreide pc-achterstanden die in 2020 zijn gecreëerd, zullen in het lopende jaar landen, wat voor extra groei zorgt. "

De CEE-regio zal naar verwachting in 21Q1 ongeveer 4,4 miljoen pc's verzenden, iets minder dan in het voorgaande kwartaal. Het onderwijssegment zal in veel landen in de regio een belangrijke groeimotor blijven en tegen het einde van het jaar een volume van iets minder dan 1,3 miljoen pc's bereiken. De MEA-regio, met kleinere volumes, zal naar verwachting ongeveer 3,3 miljoen pc's verzenden in 21Q1, wat resulteert in een kleine QoQ-groei van 3%. De vraag in de MEA-regio zal het meest agressief worden aangedreven door de consumentenruimte, hoewel de commerciële sectoren, net als in CEE, naar verwachting krachtig zullen blijven.

Terug naar nieuws overzicht