Portugese aanklacht tegen Apple wegens vertragen oudere iPhones

02-03-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Portugese aanklacht tegen Apple wegens vertragen oudere iPhones

De Portugese consumentenbond dient een aanklacht in tegen Apple wegens het doelbewust vertragen van de iPhone 6, 6 Plus, 6s en 6s Plus. Het Amerikaanse techbedrijf zou hiervoor softwarematige trucs hebben toegepast.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Apple in een lidstaat van de Europese Unie (EU) voor het vertragen van iPhones wordt aangeklaagd. Een maand geleden diende de Italiaanse consumentenbond al een vergelijkbare vordering in ter waarde van zo'n 60 miljoen euro. In Spanje en België zijn vorig jaar al vergelijkbare zaken aangespannen.

Rekenkracht teruggeschroefd

Het pijnpunt is een software-update waarmee Apple de rekenkracht van enkele oudere iPhone-modellen beperkte naarmate de accucapaciteit terugliep. Apple stelt dat deze maatregel nodig was om uitval van de oudere apparaten te voorkomen. Het Amerikaanse techbedrijf informeerde klanten niet over deze wijziging. Het bedrijf ontkent de wijziging bewust te hebben doorgevoerd om de levensduur van iPhones te verkorten.

In de VS is een rechtszaak over de kwestie geschikt voor 500 miljoen dollar. Apple erkende hierbij overigens geen schuld.

Terug naar nieuws overzicht