Jeroen Respen: ARP gelooft sterk in het hybride datacenter

ARP gelooft sterk in het hybride datacenter

Jeroen Respen, ARP
04-03-2021 | door: Johan van Leeuwen
Deel dit artikel:

Jeroen Respen: ARP gelooft sterk in het hybride datacenter

ARP ziet een sterk groeiende vraag naar hybride datacenteroplossingen. Een goede integratie van on-premise en cloud is vervolgens van groot belang en dat is dan ook een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van het bedrijf. Jeroen Respen, business unit manager Networking & Security en Datacenter solutions, geeft zijn visie op het heden en de toekomst van het datacenter.

Of het nu overheden, scholen, zorginstellingen of enterprises en mkb’ers zijn, ARP helpt ze als een trusted advisor, onder andere met de implementatie van complete datacenteroplossingen. Respen zag de afgelopen jaren dat de vraag op dat gebied veranderde. “Van standaard alles on-premise in een eigen datacenter, naar hybride modellen en in sommige gevallen een volledig cloudmodel.” Hybride is daarbij het meest populair. “Core-applicaties of applicaties die simpelweg niet in de cloud kunnen draaien, staan daarbij on-premise, maar tegelijkertijd gebruikt het bedrijf ook clouddiensten zoals Office 365 en SaaS applicaties. Daarnaast wordt tegenwoordig vooral gekeken naar welke workloads er moeten worden gehost binnen het datacenter. Workloads die minder latency- of performance-gevoelig zijn kunnen tegenwoordig prima worden ondergebracht binnen een publieke cloud. De integratie tussen het on-premise datacenter en de cloudomgeving kan dan optimaal worden opgezet. Denk aan multi-cloud beheer, automatische workload tiering en planning rondom RPO en RTO. Dat heeft gevolgen voor hoe organisaties hun datacenter inrichten.”

Hij geeft een voorbeeld: “We hebben een bedrijf als klant dat met handscanners en complexe ERP-software in magazijnen werkt. Cloud is daarvoor nog niet geschikt, omdat dat voor uitdagingen op het vlak van continuïteit en latency zorgt. Maar de e-mail en de back-up kunnen wel vanuit de cloud worden afgenomen. Je krijgt vervolgens te maken met verschillende lagen die geïntegreerd moeten worden. Wij proberen er altijd voor te zorgen dat alles binnen één schil valt die eenvoudig te beheren is en dat klanten overal zeggenschap over blijven hebben.”

Schaalbaar
De keuze voor volledig of gedeeltelijk ‘cloud’ hangt vaak samen met de voorkeur voor een schaalbaar afnamemodel, weet Respen. “Het principe van as-a-service zien we in meerdere takken van de IT sterk opkomen, zo ook al enkele jaren op het gebied van datacenters. Dit hoeft niet alleen een cloudmodel te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een storage-unit zijn die klanten maandelijks op basis van verbruik afrekenen, in plaats van een traditioneel model waarbij ze iedere vijf jaar betalen voor een vast aantal terabytes. Dat is een heel bewuste keuze. In de oude situatie is de kans op een desinvestering groot en is schaalbaar groeien moeilijk. Klanten willen betalen voor de dataopslag die ze afnemen, inclusief de monitoring en het beheer.”

Hij raadt bedrijven aan om altijd een paar zetten vooruit te denken. “We wijzen elke klant die een nieuwe omgeving bouwt erop dat die de integratie met de cloud op elk moment aan moet kunnen. Als dat nu nog niet nodig is, dan over een paar jaar misschien wel. Dat rollen we stapsgewijs uit, waarbij we het platform en de softwarelaag naadloos integreren met de cloudoplossingen. Als klant ben je daardoor schaalbaar en flexibel als het om de beschikbaarheid en groei van applicaties gaat. Juist in deze tijd, met hopelijk straks weer economische groei, is dat heel belangrijk.”

Technische ontwikkelingen
Klanten kiezen volgens Respen niet alleen gedeeltelijk of volledig voor de cloud vanwege de voordelen op het gebied van schaalbaarheid of financiën maar ook om te kunnen profiteren van technische ontwikkelingen die het dagelijks beheer ontlasten, zoals Artificial Intelligence (AI) en automation. “Vrijwel alle hard- en softwareleveranciers houden zich daar nu mee bezig. Waar IT-beheerders tot voorkort reactief te werk moesten gaan, kunnen ze dat met behulp van AI veel proactiever doen. Mogelijke onderbrekingen worden bijvoorbeeld vroegtijdig automatisch tegengegaan of gemeld. Je loopt als IT-afdeling daardoor minder achter de feiten aan, je kunt bezig zijn met de dag van morgen. Daarin zie je ook een integratie tussen alle domeinen binnen het datacenter. Netwerk, security, storage en compute worden hiermee steeds meer een geheel. Het terugzetten van een back-up of het uitrollen van een nieuwe server gebeurt steeds vaker automatisch of vanuit self-service portalen. Dat zijn mooie ontwikkelingen. Voor de business, want het zorgt voor snelheid en continuïteit, maar ook voor de IT-afdeling die daardoor wordt ontzorgd.”

In een gesprek over datacenters kan het onderwerp security niet achterblijven, vindt Respen. “Ik zeg niet dat het endpoint en de edge niet meer beveiligd moeten worden, want dat moet zeker wel, maar de data van een bedrijf is het nieuwe goud, dus krijgen we veel vragen over de beveiliging daarvan. Het datacenter en de integratie met de cloud moeten gewoon veilig zijn. Er moet, bijvoorbeeld door microsegmentatie en security-virtualisatie, een geïntegreerde laag tussen de cloud en het datacenter komen, waardoor het voor de veiligheid niet uitmaakt waar de data staat.” Ook dient data die in bijvoorbeeld een publieke cloud opgeslagen is, naar onze mening altijd te worden geback-upt op een alternatief medium om in eigen beheer snel te kunnen schakelen bij bijvoorbeeld een security-issue.

Transitie
ARP heeft al langere tijd een duidelijke datacenter-propositie. Het bedrijf is al een heel eind op weg in de transitie van reseller naar trusted advisor en daar past het aanbod rondom datacenter-oplossingen goed bij. “Mede door onze transitie, waarbij we steeds meer een solution en as-a-service-aanbieder worden, geven we vol gas op diverse IT-thema’s, waaronder datacenteroplossingen. We werken daarvoor samen met geselecteerde A-merken uit de datacenterwereld, aan de kant van het netwerk, compute, storage en software. We houden alle ontwikkelingen goed in de gaten, zodat we de meeste businesscases kunnen plotten. Dat zie ik als onze belangrijkste taak: samen met de klant kijken naar welke oplossing het beste past, voor nu maar zeker ook de toekomst. We werken daarbij ook samen met een vast team van implementatie-partners. In combinatie met onze eigen consultants zorgt dat ervoor dat wij altijd de beste mensen aan tafel kunnen krijgen.”

Bekijk ook het video interview met Jeroen Respen in de Dutch IT-channel Talkshow 'Leaders of Datacenters'.

Auteur: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht
Security