Gerucht: Onderzoek van ACM naar Apple bijna afgerond

01-03-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Gerucht: Onderzoek van ACM naar Apple bijna afgerond

Een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar mogelijk machtsmisbruik van techgigant Apple in de App Store is bijna afgerond. De toezichthouder komt naar verwachting op korte termijn met een uitspraak.

Dit meldt persbureau Reuters op basis van brieven die zijn verstuurd naar app-ontwikkelaars die bij het onderzoek betrokken waren. Het onderzoek draait om mogelijk machtsmisbruik door Apple in de appwinkel App Store. Apple zou eigen apps hebben bevoordeeld. Ook zou het andere ontwikkelaars daarnaast hebben gedwongen van het in-app betaalsysteem gebruik te maken, iets waarvoor bedrijven commissie moeten afstaan.

Conflict met Epic

De in-app betalingen via de App Store leidden afgelopen jaar nog tot een felle ruzie tussen Apple en Epic, ontwikkelaar van de populaire game Fortnite. Deze game werd door Apple uit de App Store verwijderd nadat Epic betalingen buiten het in-app betaalsysteem van Apple liet lopen. Apple stelt dat dit in stijd is met de richtlijnen en verwijderde de app daarom uit zijn appwinkel. Deze ruzie heeft geleid tot een rechtszaak, die op dit moment nog loopt. Ook gameontwikkelaar Valve is hier inmiddels bij betrokken.

Een woordvoerder van de ACM bevestigt in een reactie aan Reuters dat het onderzoek naar Apple loopt. De woordvoerder wil echter geen uitspraken doen over de voortgang van dit onderzoek. Apple heeft niet gereageerd op het verzoek van het persbureau om een reactie.

Terug naar nieuws overzicht