Martijn Kregting - 05 maart 2021

Emile Schouwstra, Uniserver: Het cloudnetwerk van Nederland

Emile Schouwstra, Uniserver: Het cloudnetwerk van Nederland image

De afgelopen 21 jaar heeft Uniserver zich ontwikkeld tot een grote Nederlandse distributeur van cloud-infrastructuur zoals IaaS, back-up, werplekken en advies. Het afnemen van dergelijke infrastructuur wordt steeds normaler, het leveren ervan blijft echter complex. Reden voor Uniserver om MSP’s en sinds 2020 ook ISV’s een Nederlands alternatief te bieden voor de internationale aanbieders. De komende jaren wil Uniserver dit uitbreiden met onder meer advies over inrichting van cloud-platforms, vertelt commercieel directeur Emile Schouwstra. “Wij bieden dezelfde dienstverlening als de grote namen, maar staan met onze voeten in de Nederlandse klei.”

Uniserver leverde al cloud-infrastructuur als B2B-dienst toen de term nog niet gebruikt werd. In 2020 kwam er met de overname van Denit een tweede tak van sport bij – independent software vendors (ISV’s). “Wij bouwen de motor, de partners bouwen de auto en de klant zit achter het stuur”, zo schetst Schouwstra de rol van Uniserver. “Af en toe maak je een pitstop om de motor en de rest van de auto te onderhouden en verbeteren. Dit doen we steeds vaker met partners om zo samen nieuwe diensten te bouwen. De auto kan voor elke afnemer anders zijn, maar de motor wordt altijd gebouwd op basis van de onderdelen die wij leveren.”

Waar veel aanbieders van cloud-infrastructuur deels in buitenlandse datacentra draaien, is Uniserver volledig ‘van Nederlandse bodem’. Met technologiepartners zoals HPE, VMware en Veeam en datacenter-partners als Equinix, Engie en NorthC.

Schouwstra hierover: “Juist in de snelgroeiende en steeds breder geaccepteerde opkomst van multi- en hybride cloud kunnen wij het verschil maken. Dat onderscheid maakt ons steeds vaker het alternatief voor volledige publieke clouds, met een volledig Nederlandse cloud-infrastructuur en persoonlijke, korte lijnen met veel expertise en ervaring.” Zo weet elke partner en eindklant dat de afgenomen cloud-infrastructuur altijd compliant is met Nederlandse en EU-wetgeving op bijvoorbeeld privacy-gebied.

Nog beter doen waar je goed in bent
Schouwstra gelooft in deze steeds complexer wordende IT-wereld heilig in de noodzaak van focus. “Vroeger deden IT-leveranciers alles zelf. Aanschaf van hardware, een wirwar van diensten, beheer, implementatie, migratie: dat wordt steeds lastiger. Wil je dan als reseller of MSP ook nog investeren in je eigen IT-platforms, je eigen datacentercapaciteit? Of wil je de focus leggen op waar je echt goed in bent en daarop versnellen? Dat was voor bijvoorbeeld Detron een van de redenen om hun datacenteractiviteiten eind 2019 aan ons over te dragen. Nu doen zij en wij waar we het beste in zijn. Detron het ontzorgen van organisaties/hun klanten, wij het ontzorgen van partners als Detron.”

24/7 beschikbaarheid, flexibiliteit en schaalbaarheid zijn daarbij voor Uniserver kernwoorden, met als diensten compute-capaciteit (IaaS) en aanpalende segmenten zoals back-up (ook voor Office 365) en werkplekinfrastructuur (GPU/VDI). “Wij leveren het raamwerk, onze circa 140 MSP-partners vullen dat in met implementatie, onderhoud en beheer aan de applicatiekant.”

Ook neemt Uniserver steeds vaker datacenter platformen en -infrastructuren over. Zo kan een partner - een MSP, ISV of een grotere eindklant (samen met een partner) zich focussen op zijn primaire dienstverlening, zoals de klant of de applicatie, benadrukt Schouwstra. "Wij verzorgen namelijk de onderliggende motor: de cloud-infrastructuur. Zo'n traject kun je ook uitstekend samen met een partner ingaan, om zo gezamenlijk een (IT) omgeving over te nemen, wij het platform en de partner de klant(en).”

ISV’s de tweede pijler
Hieronder valt ook de overname van Denit in oktober 2020, waarmee Uniserver meteen zijn marktfocus verbreedde naar ISV’s. “We zagen steeds vaker dat ook deze meer technisch ingestelde softwarepartijen een infrastructuur-platform zochten. Corona heeft ook dit proces versneld door IT nog belangrijker te maken als basis waar elke organisatie op draait. De komende jaren willen we als aanvulling op de MSP- en ISV-poot ook (cloud) consultancy-activiteiten gaan uitbouwen voor en met onze partners, zodat we ons ook volledig als het ‘Cloud Competence Center’ van Nederland blijven door ontwikkelen.”

“We zien steeds meer partners en hun klanten zoeken naar de beste inrichting van hybride cloud-platforms, of hun businessmodel op zijn kop gezet zien worden door de (vaak) smallere marges in de publieke cloud. Wij hebben ervaring opgebouwd in het leveren van een optimale mix van hybride cloud en kunnen daar ook bij partners in meedenken. Zeker voor de grote groep die in een transitie is van ‘product verkoop/projecten’ naar diensten in een MRR-model (Monthly Recurring Revenu) aanbieden.”

Voorbeelden hier zijn het begeleiden van partners en hun klanten in een goede overgang van on premise naar hybride cloud, stelt Schouwstra. “Je kunt wel 1-op-1 wat op je eigen servers staat naar de publieke cloud brengen, maar dan verplaats je dezelfde IT-problematiek, naar de cloud. Als je een echt goed cloud-strategie/plan maakt, dan neem je daarin mee hoe die overgang ook de voordelen van (hybride) cloud versus on-premise optimaal meeneemt. Ook daarin kunnen wij partners helpen, onder meer door samen met hen bij de klanten te gaan zitten en elkaar daar wanneer gewenst te versterken met onze gezamenlijke kennis en ervaring.”

Meer mogelijk bij samenwerking
Schouwstra benadrukt dat deze vorm van samenwerking het verschil kan maken. “Er is vaak veel meer mogelijk wanneer je echt samenwerkt, samen bepaalde ambities uitspreekt en die omzet naar de praktijk. We zien dat partners die bij ons het meeste groeien, vaak de partners zijn met wie we ook echt intensief samenwerken. Dat zien we terug in de groei van onze partners. We co-creëren veel samen, waarbij we onze sterke punten binnenbrengen: wij met de focus op cloud-infrastructuur, zij met de invulling daarvan voor hun klanten. Zo versnel je innovatie richting de eindklant.”

Co-creatie met technologie-partners
Co-creatie vindt ook zeker plaats met technologiepartners zoals Veaam, HPE, VMWare en anderen, zegt Schouwstra. “We hebben bijvoorbeeld samen met Veeam een back-up propositie ontwikkeld voor Microsoft 365. We delen vaak en veel kennis van zaken zowel op nationaal als internationaal niveau. Zo optimaliseren we elkaars diensten en versterken elkaar waar mogelijk met de juiste kennis.”

Groei binnen Nederland
Uniserver heeft op dit moment niet als doel buiten Nederland actief te worden. Vooralsnog is er ruimte genoeg om binnen Nederland te groeien, als vaak uitstekend alternatief met cloud van Nederlandse bodem voor internationale partijen zoals onder meer Azure, AWS en Google. “Voorlopig investeren we in het doorbouwen van een positie als cloud-autoriteit in Nederland - ook met overnames - voor resellers en MSP’s en ISV’s. Cloud is zo’n versplinterde materie, iedereen heeft er wel wat over te roepen. Wij kunnen de noodzakelijke ondersteuning én duiding bieden. Dat is een hele mooie ambitie.”

Uniserver gelooft heilig in een ecosysteem waarin technologie- en kanaalpartners elkaar ondersteunen. “Partners en vendoren zijn ons netwerk. We willen onze partners, waar dat hen voordelen biedt, met elkaar verbinden. Zo hoeft bijvoorbeeld niet elke partner het wiel opnieuw uit te vinden, maar kan hij profiteren van de kennis die collega’s al hebben opgebouwd. Partijen zoeken elkaar daarin ook steeds vaker op, of het nu om een concept als security gaat of een sector zoals de healthcare of overheid.”

Het gaat om de klant
Uniserver kan daarin faciliteren, schetst Schouwstra. Zelf en binnen samenwerkingsverbanden zoals de Nederlandse Cloud Infrastructuur Coalitie - een initiatief van de DHPA (Dutch Cloud Community) en DINL. “Nederland is een belangrijke Europese partij als het gaat om datacentra. We lopen voorop op veel digitale gebieden. Het is van belang om daarin als Europa, maar zeker ook als Nederland in voort te bouwen. Ook dat doe je samen.”

Wat dat betreft kijkt Schouwstra hier hetzelfde tegenaan als wanneer het gaat om samenwerking met concullega’s zoals internationale cloudplatforms. “Ons platform kan op veel vlakken minstens zoveel als een hyperscaler, maar wij kunnen met onze kennis, ervaring en persoonlijk contact weer net dat verschil maken in de hybride cloud wereld. Uiteindelijk gaat het erom de klant de best passende cloud-infrastructuur te bieden. Voor hem moet het niet uitmaken wat er onder de motorkap draait.”

Auteur: Martijn Kregting