Man opgepakt wegens grootschalige oplichting via webshops

25-02-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Man opgepakt wegens grootschalige oplichting via webshops

Een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is aangehouden in verband met oplichting via webshops. Ruim 30 mensen hebben aangifte gedaan en zijn gedupeerd voor in totaal ruim 18.000 euro.

De slachtoffers goederen kochten via webshops maar deze nooit geleverd krijgen, meldt de politie. De gearresteerde man wordt niet alleen verdacht van oplichting, maar ook van het witwassen van 84.000 euro.

Webshop voor beschermingsmiddelen

Het onderzoeksteam kwam de verdachte op het spoor via een website waar beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en desinfectiemiddelen te koop werden aangeboden. Deze webshop was begin 2020 tijdens de uitbraak van de eerste coronagolf actief. Verschillende mensen uit zowel binnen- als buitenland bestelden producten, maar kregen deze na betaling nooit geleverd.

In het onderzoek zijn ook twee katvangers opgepakt: een 55-jarige man uit Arnhem en een 37-jarige vrouw uit Rheden. Geld van de bestelling werd op rekening van deze katvangers gestort. De verdachten zijn middels weer op vrije voeten, maar blijven verdachten.

Bitcoins

Geld werd van deze katvangers overgemaakt naar een handelsplaats voor cryptocurrency, waar bitcoins werden gekocht. Het Cyber Crime Team van de politie leidde deze transacties terug naar de bitcoinwallet van de hoofdverdachten. Het onderzoek loopt nog. De betrokken webshops zijn offline gehaald.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

e-commerce