HeleCloud haalt maximale business value voor klanten uit AWS Cloud

Robin Scholten, General Manager HeleCloud Benelux

HeleCloud haalt maximale business value voor klanten uit AWS Cloud

Robin Scholten, General Manager HeleCloud Benelux

23-02-2021 | door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski

HeleCloud haalt maximale business value voor klanten uit AWS Cloud

Bij HeleCloud drinken ze de koffie alleen puur. Het van oorsprong Britse consultancy en managed services bedrijf is volledig gespecialiseerd in de public clouddiensten van Amazon Web Services (AWS) en wil flink organisch doorgroeien met het begeleiden van klanten bij AWS-migraties en ontzorgen bij het gebruik van AWS. “Wij zijn als een speedboot”, vertelt Benelux General Manager Robin Scholten (foto). “HeleCloud is een partij die voor klanten razendsnel de waarde van het gebruik van nieuwe cloudtoepassingen op AWS realiseert.”

HeleCloud is een consultancy en managed services bedrijf dat bedrijven en organisaties helpt bij het migreren naar en managen van de AWS-cloud en gebruikmaken van (gevorderde) AWS-services op het gebied van onder meer database, storage, machine learning (ML) en artificial intelligence (AI). “Wij zijn een consulting & managed servicesbedrijf dat klanten helpt met het gebruik van verschillende facetten van de AWS-cloud”, definieert Robin Scholten, General Manager Benelux bij HeleCloud. “Van advies, ontwerp en architectuur tot en met on-boarding, migraties en het volledig runnen van AWS-omgevingen. Daarnaast helpen we klanten ook met het bouwen van cloudnative software en/of het aanpassen van bestaande software, zodat deze optimaal werkt op een AWS omgeving. HeleCloud is een volledig gespecialiseerde totaalaanbieder op AWS-gebied, want door alleen volledig gefocust te zijn op AWS word je de beste, vinden wij, zeker in een tijd waarin technologieën razendsnel veranderen. Kijk naar alle nieuwe releases op re:Invent, het jaarlijkse AWS-partner event. Zonder échte focus houd je die niet bij en kun je de waarde ervan voor onze klanten niet goed inschatten en toepassen.”

HeleCloud werd in 2016 opgericht in het Verenigd Koninkrijk met ook kantoren in Sofia en Den Haag en beschikt over een hard groeiend team van in totaal 130 mensen op dit moment. “Meer dan 100 van onze zeer getalenteerde mensen zijn werkzaam in technische rollen”, vertelt Scholten. “Maar ook de minder technische mensen, zoals ikzelf, moeten beschikken over een bepaald kennisniveau op AWS en een minimale set aan certificeringen hebben. Een van onze kernwaarden is ‘We Learn’ en we investeren continu in het verder ontwikkelen van het hele team. Het hele bedrijf is getraind of ervaren in het gebruik van AWS-technologieën. We hebben als één van de weinigen in de Benelux de status van Premier Consulting partner bij AWS en hebben alle 5 de zogenaamde AWS specialty competencies zoals Big Data en Security. Tenslotte beschikken we over verschillende 'AWS badges' voor specifieke kennis, ervaring en competenties in de verticale segmenten Finance en Public Sector. Ook op Retail hebben we momenteel een sterke focus.”

Focus op AWS

Toch is bij HeleCloud de belangrijkste focus AWS zelf. “Wij geloven in specialisatie en verticalisatie, maar we gaan niet concurreren met strategische adviesbureaus die in bijvoorbeeld de financiële wereld complete business en procesmodellen optimaliseren. Het gaat erom: wij begrijpen de business en de processen in dergelijke sectoren en weten hoe we die vertalen naar een digitale architectuur en oplossingen op basis van AWS. Daarom is het belangrijk dat ook onze technische mensen verstand hebben van de business van onze klanten. En omgekeerd: je kan geen sales drijven zonder te begrijpen hoe je de business van klanten vertaalt naar technische concepten.”

Sinds de overname vorig jaar van het Software bedrijf DataStork, dat sterk is in cloud native software-ontwikkeling in combinatie met AI en ML, is HeleCloud naast de infrastructurele kant van AWS ook de softwarekant verder aan het doorontwikkelen. Applicatie modernisatie speelt naast Cloud ook een belangrijke rol bij die digitale verandering van organisaties. Snelheid is belangrijk maar wel in combinatie met security en compliancy en daarom behoren volgens Scholten deze ook tot de kerncompetenties van HeleCloud. “Een van de oprichters van HeleCloud was security-en compliance lead voor AWS in EMEA. We zien veel klanten die om redenen van snelheid, schaalbaarheid en kostenefficiency naar de cloud willen, maar daar vanwege wetgeving en compliancy-eisen, en simpelweg zorgen over security, (voorlopig) vanaf zien. Zij vinden cloud nog erg spannend, ook vanwege de overgang van Capex naar Opex gedreven financiële modellen. Cloud werkt gewoon anders. Als je het niet goed inricht en onderhoudt loop je het risico om een stevige bill shock te krijgen.”

Wat wil de markt?

HeleCloud is jong en ziet volop kansen. Zowel de directe als de indirecte gevolgen van Covid-19 hebben bij veel marktpartijen een versnelling gegeven aan de digitale transformatieplannen. “Plannen om een organisatie verder te digitaliseren, worden door de crisis versneld uitgevoerd”, observeert Scholten. “Voorheen begon een bedrijf relatief makkelijk met alleen de eenvoudige processen. Maar sinds de coronacrisis pakken bedrijven ook veel sneller hun 'primaire' processen aan, de processen die in hoge mate bepalend zijn voor hun business. Kijk naar de sector retail: de pandemie dwong winkels om hun manier van zakendoen serieus te veranderen. Niet alleen de online verkoop kreeg een boost, maar logischerwijs ook de logistiek daarachter. Partijen raakten versneld geïnteresseerd in cloud technologieën, al dan niet gecombineerd met bijvoorbeeld AI, ML of Datamanagement. Allemaal toepassingen die samenkomen bij het gebruik van AWS-technologieën.”

Een grote kans dus voor HeleCloud. Scholten: “Er is veel vraag naar begeleiding bij AWS-migraties en het ontzorgen door het overnemen van het beheer ervan. AWS, en trouwens ook andere hyperscalers, groeien ontzettend hard. De installed base van klanten die nu al op een op public cloud draait, is nog maar het topje van de ijsberg. Veel workloads draaien nog steeds ofwel on-premises, ofwel in een eigen datacenter.”

Skills schaarste

Toch ligt de allergrootste kans volgens Scholten in het feit dat eigenlijk elke organisatie in meer of mindere mate een IT bedrijf aan het worden is. “Waar IT vroeger facilitair, ondersteunend en slechts deels 'missie kritisch' was, is IT veel strategischer geworden en ligt vaker op het bureau van iemand op CxO-level. Het wordt er niet meer 'bij' gedaan. Het is niet meer ondersteunend, maar vormt meer en meer de basis van een bedrijfsvoering. Maar niet ieder bedrijf heeft de juiste skills, ervaring of kennis in huis voor alle benodigde digitale veranderingen. En daar komen wij in beeld.”

Waar vinden we in deze tijden van schaarste de juiste vaardigheden en ervaring voor een succesvol gebruik van nieuwe Cloud technologieën? “Sommige organisaties hebben genoeg schaal en aantrekkingskracht om aan geschikte IT-professionals te komen”, weet Scholten. “Maar lukt dat niet, dan zie je dat veel organisaties de keuze maken om hulp uit de markt te halen voor projecten en managed services en hiermee kunnen wij helpen. We zien vooral veel vraag naar snelle providers die in relatief korte tijd een nieuwe cloud toepassing operationeel maken. Er is een groeiende behoefte aan 'speedbootjes': providers die in een wereld waarin zowel technologieën als behoeftes in de markt razendsnel veranderen, een workload of toepassing heel vlot naar een cloud brengen. Organisaties die naar de Cloud migreren willen tegenwoordig héél snel resultaat zien.”

Herrie maken

HeleCloud heeft volgens Scholten de kennis, ervaring en skills hiervoor in huis. “Wij zijn een cloud-native bedrijf, wat betekent dat wij zijn geboren in de cloud en snappen hoe je klanten laat 'verclouden' met AWS. We slepen niet de legacy mee van oude verdienmodellen. We hebben daarnaast customer obsession in ons DNA. Alles wat we doen begint bij de klant.We gaan de komende tijd veel van ons laten horen, een hoop herrie maken zeg maar. We willen net als aan onze bestaande klanten andere bedrijven en organisaties in de Benelux laten zien dat wij de grootste en beste pure play AWS-consultancy en Managed Services provider van Europa zijn. Dit jaar willen we vooral onze migratie diensten en managed services onder de aandacht brengen en laten zien dat het snel en veilig overbrengen naar en runnen van data op een AWS-cloud een ander spel is dan het doorontwikkelen van je eigen omgeving. Wij nemen veel zorgen uit handen.”

Door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Cloud