Collin Crowdfund ontwikkelt crowdfundingplatform met low-code van Mendix

21-02-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Collin Crowdfund ontwikkelt crowdfundingplatform met low-code van Mendix

Mendix kondigt aan dat Collin Crowdfund, een Nederlandse speler in crowdfunding, zijn low-code platform heeft gebruikt voor de ontwikkeling van een crowdfundingplatform. Het platform biedt kredietwaardige MKB-ondernemingen niet-traditionele financiering. Collin Crowdfund automatiseert het financierings- en investeringsproces en faciliteert zowel ondernemers, investeerders en de 'Crowdfund Coaches' die de aanvragen beoordelen.

De oprichters van Collin Crowdfund Jeroen ter Huurne en Jan-Willem Onink zagen dat veel MKB-ondernemers niet door konden groeien door een gebrek aan financieringsmogelijkheden bij traditionele banken. Daar tegenover stonden veel investeerders die op zoek waren naar kredietwaardige investeringskansen met een aantrekkelijk rendement - mensen die een lokaal bedrijf willen helpen of een jonge ondernemer willen ondersteunen bij het realiseren van zijn droom. Collin Crowdfund brengt deze partijen succesvol bij elkaar.

Vanaf de start concentreert Collin Crowdfund zich op het opbouwen van vertrouwen en het bieden van goede leningen, niet op het grootste volume aan leningen. Er is inmiddels meer dan 260 miljoen euro geïnvesteerd. Ook zijn bijna 1.200 aanvragen goedgekeurd en gepubliceerd, terwijl 99,50 procent van de aanvragen succesvol is gefinancierd.

In zeven maanden een mini-bank

Dit is mogelijk dankzij low-code-gebaseerd platform dat Collin Crowdfund ontwikkelde in samenwerking met Mendix-partner Appronto. Het platform is in zeven maanden tijd in sprints ontwikkeld met een interne developer, vier externe consultants van Appronto en de hulp van Mendix. Het team gebruikte het Mendix low-code platform, een visuele ontwikkelingsbenadering van applicatieontwikkeling waarmee developers met verschillende ervaringsniveaus applicaties voor web en mobiel kunnen maken. Mendix maakt gebruik van een drag-and-drop-componenten en modelgedreven logica via een grafische gebruikersinterface.

De grootste uitdaging was het beheren van alle transacties die door het systeem worden verwerkt. “We waren als het ware een digitale mini-bank aan het opzetten. Zorgen dat dit efficiënt en volgens de regels verloopt, was een flinke uitdaging”, stelt Bram ter Huurne, informatiemanager bij Collin Crowdfund. “Het platform is het kloppende hart van onze business, dus het was van essentieel belang dat dit goed functioneerde. We hebben voor Mendix gekozen, omdat we op zoek waren naar een product waarmee we een snelle go-to-market konden realiseren. Er was geen kant-en-klare oplossing beschikbaar en het aanpassen van een bestaand product zou duurder en tijdrovender zijn dan het opbouwen van een nieuw systeem met low-code. Bovendien passen we nu op basis van feedback van onze klanten elke zes weken ons platform aan met innovaties en verbeteringen Dat kan niet met een standaardoplossing.”

Technologie met menselijke maat

Het platform van Collin Crowdfunding wordt door bijna 30.000 gebruikers, voornamelijk investeerders, en 40 back-office medewerkers gebruikt. Iedereen, van aanvrager tot medewerker, logt in op hetzelfde ‘Mijn Collin-platform’. Iedere gebruikersgroep heeft verschillende rollen en front-ends voor hun specifieke behoeften.

Een aanvrager komt via het Mijn Collin-platform in een speciaal opgezette funnel, waar hij allerlei basisdocumenten moet indienen. Denk hierbij aan een recente jaarrekening, aangifte van de inkomstenbelasting en een uittreksel van de Kamer van Koophandel. In tegenstelling tot bij een bank, waar het vooral om de cijfers gaat, beoordeelt een Crowdfund Coach via een persoonlijk gesprek de kredietwaardigheid van de ondernemer. Als de Crowdfund Coach groen licht geeft, maakt de Risk Coach een gedegen risicoanalyse en gaat het naar de ‘Groen Licht Commissie’. Dit zijn directieleden van Collin met ervaring in bedrijfsfinancieringen. Zodra alles akkoord is, komt de aanvraag voor een lening met een Collin Credit Score op de website van Collin. Ook krijgen investeerders via een app op hun smartphone een notificatie.

Aanbieden van een white label low-code platform

Crowdfunding wordt steeds meer mainstream. Collin Crowdfund wil de groei van de branche helpen stimuleren door hun oplossing ‘white label’ aan te bieden. Ter Huurne zegt hierover: “Crowdfunding biedt niet alleen een interessant rendement voor investeerders, maar kan ook een manier zijn om bijvoorbeeld een lokaal bedrijf in de regio te ondersteunen of om grensverleggende producten te helpen ontwikkelen. Door ons platform white label aan te bieden kunnen meerdere partijen deze manier van financieren aanbieden. Doordat we het platform met Mendix hebben gebouwd, is het makkelijk aanpasbaar passend aan ieders wensen en behoeften."

Joelle de Prez, Customer Success Manager bij Mendix, zegt: “Collin Crowdfund heeft aangetoond dat het met het low-code platform van Mendix mogelijk is om een universeel platform te ontwikkelen dat is geoptimaliseerd voor multi-experience gebruik in een opkomende sector waar nog geen goede oplossing beschikbaar is. Collin Crowdfund durfde uitdaging aan te gaan, en slaagde hierin, op een snelle en efficiënte manier. ”

Bas van der Horst, algemeen directeur van Appronto, zegt: "Het platform dat we voor Collin Crowdfund hebben gebouwd, automatiseert bijna alle processen: van het aanvragen van een lening tot de betaling. Dit zorgt voor een snelle en veilige manier om het MKB te helpen bij het financieren van hun zakelijke plannen. Vooral in tijden waarin traditionele banken minder geneigd zijn om te helpen, bewijst dit platform met meer dan 30.000 gebruikers een uitstekende oplossing te zijn voor zowel ondernemers als investeerders. De mensen bij Collin Crowdfund hebben dezelfde ondernemende aanpak en blijven innoveren en hun platform verbeteren. Een schoolvoorbeeld van wat je kunt bereiken met het Mendix low-code platform."

Terug naar nieuws overzicht