ABN AMRO: Wrange nasmaak dreigt door blinde 5G-veiling

19-02-2021 | door: Witold Kepinski

ABN AMRO: Wrange nasmaak dreigt door blinde 5G-veiling

De Rijksoverheid overweegt de 3,5 Gigahertz 5G-frequentie volgend jaar gedeeltelijk ‘blind’ te veilen. "Ze hopen dat hiermee hogere opbrengsten naar de schatkist vloeien. Hoge kosten voor de frequenties betekenen echter minder ruimte voor noodzakelijke netwerk investeringen. Dat kan de groei van de Nederlandse economie en de circulaire transitie belemmeren" zo meldt Kamalika Patra op de website van ABN AMRO.

Patra schrijft dat eigenaren van mobiele netwerken zich zorgen maken dat het nieuwe veilingmodel resulteert in torenhoge vergunningskosten die ten koste gaan van investeringen in het netwerk. "Bij een veiling van lagere 5G-frequenties vorig jaar waren de biedingen voor alle deelnemers inzichtelijk en haalden de drie hoogste bieders uiteindelijk ieder dezelfde hoeveelheid bandbreedte binnen tegen dezelfde prijs. Bij de komende blinde veiling worden drie bandbreedtes verdeeld zonder dat de kandidaten inzicht in elkaars biedingen hebben. Dat zou naar theorie hogere opbrengsten opleveren omdat bieders aangespoord worden meteen hun beste bod te doen. Zo pleitten netwerkeigenaren recent bij de Tweede Kamer voor een investeringsvriendelijk veilingmodel. Ze betogen dat oplopende vergunningskosten uiteindelijk hogere economische en maatschappelijke kosten tot gevolg hebben."

Aanvullende investeringen in netwerkinfrastructuur zijn cruciaal om de volledige potentie van 5G te benutten aldus Petra.  "De snelheid- en datacapaciteitstoename bij opwaardering naar het 5G-netwerk worden niet alleen bewerkstelligd door hogere frequenties en hardware aanpassingen, zoals bij vorige generatieopwaarderingen, maar ook door het vervangen van oude antennes door nieuwe ‘slimme’ antennes1. Deze ‘Multiple-Input Multiple-Output’-antennes kunnen apparaten actief volgen en een geïsoleerd signaal richten op toestellen die op dat moment data verwerken. Dit vermindert het energieverbruik en stroomlijnt de datatransmissie voor supersnel mobiel internet met veelzijdige en slimme toepassingen in de industrie."

Lees het hele artikel op de website van ABN AMRO.

Terug naar nieuws overzicht