Redactie - 18 februari 2021

Noord-Koreanen aangeklaagd in VS vanwege cyberaanvallen

Noord-Koreanen aangeklaagd in VS vanwege cyberaanvallen image

Een drietal Noord-Koreaanse cybercriminelen zijn in de Verenigde Staten (VS) aangeklaagd voor een reeks cyberaanvallen op bedrijven en financiële organisaties wereldwijd. In totaal zou hierbij zo'n 1,3 miljard dollar zijn buitgemaakt, omgerekend ongeveer 1 miljard euro.

CNBC meldt dat de drie verdachten werkzaam zijn voor de militaire inlichtingendienst van Noord-Korea. Zij zouden malafide applicaties voor cryptovaluta en een frauduleus blockchainplatform hebben opgezet. Ook verstuurden zij volgens de Amerikaanse aanklager via het internationale banksysteem Swift frauduleuze boodschappen. Bij de aanvallen zouden grote sommen geld zijn buitgemaakt; naar verluid zou tot een miljard euro via een tussenpersoon met zowel de Amerikaanse als Canadese nationaliteit zijn witgewassen.

De aanklacht tegen het drietal is het resultaat van een onderzoek dat naar aanleiding van de cyberaanval op Sony Pictures in 2018 is gestart. Bij deze aanval werd intellectueel eigendom van de filmmaatschappij buitgemaakt, dat op data moment werkten aan een satirische komedie over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024